Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slavný strom Robina Hooda někdo pokácel: Lidi vandalismus pobouřil. V Anglii byl zatčen mladík (16)

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. září 2023
10:34
Autor: ČTK - 
28. září 2023
21:02

V noci na čtvrtek někdo pokácel zřejmě nejznámější strom v Británii. Jednalo se o javor, který rostl nedaleko Hadrianova valu na severu Anglie a který v 90. letech proslavil film Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Javoru se z tohoto důvodu přezdívalo strom Robina Hooda. V souvislosti s činem policie zadržela šestnáctiletého mladíka, píše server BBC News.

Pokácení stromu podle prohlášení šéfa místní policie Kevina Waringa „způsobilo hluboký šok, zármutek a zlobu v místní komunitě i mimo ni“. Podle něj byl javor významným krajinným prvkem.

Vyšetřování se stále nachází na začátku, Waring proto vyzval veřejnost ke spolupráci. Britská média uvedla, že policie vzala do vazby šestnáctiletého mladíka, který s vyšetřovateli spolupracuje.

Starosta pro oblast North of Tyne Jamie Driscoll s tiskem sdílel své rozhořčení nad pokácením stromu a slíbil, že viník vandalismu bude potrestán. Zároveň připomněl, že okolí sloužilo i jako místo, kde pozůstalí mohli rozptýlit popel svých milovaných. „Bylo to místo naší společné duše. Slovy nemůžu vyjádřit svůj vztek,“ připustil Driscoll. „Bylo to místo plné lásky, místo posledního odpočinku, místo, kde se lidé žádali o ruku, místo, kam jsme chodili na piknik s rodinou. Já osobně jsem sem bral ženu i děti,“ uvedl starosta.

Strom proslavil film o Robinovi Hoodovi z roku 1991 a v roce 2016 získal titul Anglický strom roku.

Podle médií patřil k nejfotografovanějším rostlinám v Británii a pořídit snímek jezdili do hrabství Northumberland na severovýchodě Anglie lidé ze širokého okolí. Mezi nimi byla i Alison Hawkinsová z Liverpoolu. „Byl to opravdový šok,“ řekla stanici BBC o svém pocitu, když se od hlídače národního parku dozvěděla, co se s javorem stalo.

Video  Královna Alžběta a její chaty, chalupy, paláce a letní sídla  - Videohub
Video se připravuje ...

ginkognito ( 29. září 2023 16:14 )

Vy nablblí diskutéři, že jako o nic nejde, to, že něco takového udélá 16letý nablblant a ještě se najdou tací, že o nic nejde, jen svědčí o tom ,že naše civilizace už je vážně v p......

trintin ( 29. září 2023 15:00 )

...někdo pokácel zřejmě nejznámější strom?? Nebude dlouho trvat a BBC vydá zprávu, že za to mohou Češi?

Uživatel_5541667 ( 29. září 2023 14:47 )

Nechapu tuto zlobu

Petr Kolar ( 29. září 2023 13:19 )

Ale jdete, javor neni nijak vzacny strom. Navic toto byl nalet (nikdo jej u Hradrianova valu nevysadil). Nebyl filmu z 90let tak by tento strom nikoho nezajimal, javor se bezne kaci na drevo.
Je spise svinarna ze pokacel co mu nepatri a udelal to v dobe, kdy strom nebyl v obdobi vegetativniho klidu.

Megera z Makrel ( 29. září 2023 13:02 )

Ja by som mu ich rovno odsekla!!!! Taky krasny a zdravy strom

Zobrazit celou diskusi