Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úspěch českých egyptologů: Našli hrobku a mumii muže, který změnil běh egyptských dějin

Autor: ČTK - 
25. září 2023
12:00

Čeští egyptologové po několikaletém pátrání znovu objevili v Sakkáře hrobku egyptského vysokého úředníka Ptahšepsese, kterou zhruba před 160 lety nalezl francouzský archeolog Auguste Mariette, ale následně zmizela pod pískem. Česká archeologická expedice ztracenou hrobku i prozkoumala včetně pohřební komory, kde našla kompletní mumii hodnostáře ležícího na zádech. Podle analýzy muž, který žil v období 25. a 24. století před naším letopočtem, zemřel v poměrně vysokém věku, bylo mu nejméně 65 let. V tiskové zprávě o tom dnes informovala za Český egyptologický ústav Renata Landgráfová.

„K znovuobjevení hrobky Ptahšepsese v roce 2022 vedlo detailní satelitní snímkování oblasti a studium starých map. Byla tak znovuobjevena hrobka muže, který změnil běh egyptských dějin a která představuje jeden z největších objevů expedice v poslední době,“ uvedl vedoucí výzkumů v Abúsíru a Sakkáře Miroslav Bárta.

Ptahšepses byl podle Landgráfové v egyptské historii prvním známým úředníkem nekrálovského původu, který se mohl oženit s královskou dcerou. Vzal si dceru zakladatele páté dynastie.

Archeologové během vykopávek odhalili a zdokumentovali 42 metrů dlouhou a 22 metrů širokou nadzemní část mastaby, která zahrnovala poměrně dobře zachovanou kapli s malovanou výzdobou ve vchodu, dvě místnosti pro majitelovy sochy a dlouhou přístupovou chodbu. Letos na jaře odborníci prozkoumali i pohřební komoru. Podle Landgráfové byla sice ve starověku vykradena, přesto v ní zůstaly části původní pohřební výbavy včetně keramiky, zbytky votivních darů nebo mumifikované ryby. V částečně otevřeném sarkofágu byla kompletní mumie hodnostáře.

„Po prozkoumání mumie egyptskými antropology lze říci, že mumie poskytuje nové důležité údaje o vývoji mumifikace v období pyramid Staré říše,“ uvedla Landgráfová a doplnila, že výsledky analýzy také potvrzují poměrně vysoký věk předpokládaný u Ptahšepsese na základě jeho životopisu na nepravých dveřích, které z hrobky vyzvedl při svém objevu v druhé polovině 19. století archeolog Mariette. A ve skutečnosti podle antropologů muž v sarkofágu zemřel ve věku nejméně 65 let.

Hrobku stejnojmenného vezíra našli českoslovenští egyptologové už před zhruba 60 lety, byl to tehdy jejich první úspěch na pyramidových polích v Abúsíru u egyptské metropole. Proti Ptahšepsesovi, jehož hrobku odborníci nyní znovuobjevili, byl ale tento hodnostář mladší, upřesnila pro ČTK Landgráfová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi