Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přes 28 tisíc uprchlíků z Náhorního Karabachu uteklo do Arménie. Obávají se etnických čistek

Aktualizováno -
26. září 2023
22:06
Autor: ČTK - 
24. září 2023
14:53

Z Náhorního Karabachu, který minulý týden ovládl Ázerbájdžán, odešlo do Arménie už přes 28 000 lidí, uvedly podle agentury AFP arménské úřady. Přes 3200 z nich podle agentury Armenpress požádalo o pomoc se zajištěním ubytování. Další utečenci uvedli, že mají vlastní útočiště. Představitelka americké vládní agentury USAID Samantha Powerová označila situaci lidí v Náhorním Karabachu za hrůznou.

Exodus tisíců etnických Arménů začal poté, co se separatistické arménské síly v Karabachu minulý týden vzdaly ázerbájdžánskému vojsku. V oblasti obklopené ázerbájdžánským územím před začátkem nynějších událostí žilo asi 120 000 Arménů. Jejich vedení tvrdí, že lidé nyní mají strach z pronásledování a etnických čistek a nechtějí žít pod ázerbájdžánskou nadvládou.

Arménské úřady ještě dnes ráno hlásily, že hranici z Náhorního Karabachu překročilo 13 500 běženců. Do večera se pak počet utečenců zvýšil o dalších zhruba 15 000.

Zdroj blízký ázerbájdžánské vládě agentuře AFP řekl, že pracovníci bezpečnostních složek hledají mezi arménskými uprchlíky možné pachatele válečných zločinů. Baku podle něj hodlá udělit amnestii arménským bojovníkům, kteří složili zbraně.

„Ale ti, kteří se během válek v Karabachu dopustili válečných zločinů, nám musí být vydáni,“ uvedl tento zdroj s tím, že toto je také důvod, proč jsou muži v branném věku natáčeni kamerou na posledním kontrolním stanovišti před opuštěním oblasti.

Babajan: Obavy z etnických čistek

Poradce prezidenta mezinárodně neuznané karabašské republiky David Babajan Reuters řekl, že obyvatelé Karabachu nechtějí být součástí Ázerbájdžánu, obávají se etnických čistek a odejdou do Arménie. Zároveň si nebyl jist, kdy se na 120 000 obyvatel regionu vydá na cestu přes Lačinský koridor. Dříve uvedl, že region je fakticky v obležení.

Arménský premiér Nikol Pašinjan prohlásil, že narůstá pravděpodobnost odchodu etnických Arménů z regionu a jeho země je připravena je přijmout. Pokud se Lačinským koridorem vydá do Arménie 120 000 lidí, mohla by malá jihokavkazská země čelit humanitární i politické krizi, poznamenal v této souvislosti Reuters.

Úřady Náhorního Karabachu mezitím informovaly, že rodiny, které se kvůli nedávným bojům ocitly bez domova a budou chtít, doprovodí do Arménie ruští vojáci, kteří v regionu působí v roli mírových sil.

Muslimové vs. křesťané

Baku tvrdí, že bude garantovat práva obyvatel Karabachu, integrovat region a opakovaně popřelo, že by mělo v úmyslu jim ublížit. Ázerbájdžán, který je převážně muslimský, rovněž prohlásil, že Arméni, kteří jsou zejména křesťané, mohou odejít, pokud chtějí.

Arméni, kteří žijí v Náhorním Karabachu, už dříve Reuters popsali, že mají jen velmi omezený přístup k jídlu, elektřině či palivu. Uvádějí, že fakticky žijí pod obležením.

Ázerbájdžán totiž mnoho měsíců blokoval či omezoval provoz Lačinského koridoru. V sobotu do Náhorního Karabachu přijel první konvoj Červeného kříže s humanitární pomocí od začátku ázerbájdžánského útoku, uvedla AFP.

Ázerbájdžán v úterý zahájil v Náhorním Karabachu vojenskou operaci s cílem převzít nad oblastí kontrolu. Ve středu bylo dojednáno příměří poté, co ázerbájdžánské jednotky prolomily arménské obranné pozice a karabašské úřady de facto kapitulovaly.

Náhorní Karabach je mezinárodně uznanou součástí Ázerbájdžánu, ale žijí v něm převážně etničtí Arméni. Enklávu za podpory Jerevanu i s přilehlým územím ovládli tamní arménští separatisté v krvavé válce, která skončila v roce 1994.

Během šestitýdenních bojů svedených s Arménií v roce 2020 dobyl Ázerbájdžán zpět okresy sousedící s enklávou i část Karabachu. Válku ukončilo příměří zprostředkované Ruskem, které tam má od té doby asi 2000 vojáků v roli mírových sil.

Výbuch zranil na 200 osob

Výbuch ve skladu pohonných hmot v Náhorním Karabachu v pondělí zranil přes 200 lidí. Uvedl to ombudsman separatistického regionu v rámci Ázerbájdžánu. „V důsledku tragického výbuchu ve skladu pohonných hmot dnes (poz. red.: tj. v pondělí 25. září) počet zraněných přesáhl 200. Zdravotní stav většiny z nich je vážný nebo velmi vážný,“ oznámil karabašský ombudsman Gegham Stepanjan. Zdravotnické kapacity Náhorního Karabachu podle něj nestačí na záchranu životů, vyzval proto k urychlené letecké evakuaci zraněných.

Podle agentury Armenpress se neštěstí stalo u silnice vedoucí z karabašského správního střediska Stěpanakertu do města Askeran. Dříve ombudsman bez bližších podrobností uvedl, že exploze si vyžádala mrtvé a zraněné. Přesný počet obětí však podle něj zatím nelze určit.

Video  Fotograf Josef Bosák o jeho focení v nemocnici v Náhorním Karabachu  - Lukáš Havran, Blesk
Video se připravuje ...

seno ( 25. září 2023 19:01 )

Takže ze 150 000 tis občanů Náhorního Kasrabachu utíká 6 000tis. lidí , tak to se tam vlastně mnoho neděje.

Zobrazit celou diskusi