Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Terorizovali dívky nahými fotkami. Policie ve Španělsku: Hra několika kluků, zneužili umělou inteligenci

Autor: ČTK - 
21. září 2023
09:23

Španělská policie identifikovala 11 osob, které jsou podezřelé, že za pomoci umělé inteligence vytvořily falešné fotky nahých dívek z městečka Almendralejo na jihozápadě Španělska. Všichni podezřelí z vytvoření a šíření těchto fotografií na sociálních sítích jsou nezletilí, několika z nich je 12 a 13 let, informoval deník El País.

Podle vyšetřovatelů tři z 11 podezřelých zřejmě zmanipulované fotky vytvořili a další byli ve skupině, kde se fotografie šířily. Ti, kteří jsou mladší 14 let, nemohou být trestně stíháni, uvedl El País.

Podle španělského deníku zatím nelze přesně říci, z jakých činů budou tito podezřelí obviněni. Může jít o šíření či držení pornografického materiálu nebo narušení morální integrity nezletilých.

Vyšetřování ještě nebylo uzavřeno, zatím se policii přihlásili rodiče 21 dívek, které se staly obětí manipulace s fotkami. Podle španělských médií šlo o dívky ve věku 11 až 17 let. Podle místního zpravodajského serveru El Espaňol některé z dívek vypověděly, že na své falešné fotky narazily už v červnu, ale bály se o tom mluvit.

„Pravděpodobně šlo o hru několika kluků, ale ti si neuvědomují, jakou újmu způsobují. Jako otce mě to bolí a jsem také pobouřen. Doufám, že to pomůže ke změně legislativy, aby tyto internetové činy mohly být stíhány,“ řekl José Ramón Paredes.

Podle španělského zpravodajského serveru El Confidencial chlapci asi použili aplikaci, za niž se platí kryptoměnou token.

Skandál kolem falešných fotek ve městě Almendralejo, které má asi 33 000 obyvatel, vypukl zhruba před týdnem. Několik nezletilých dívek se ve škole od svých spolužáků dozvědělo, že na sociální síti Instagram či v aplikaci WhatsApp jsou „jejich fotky“, na nichž jsou nahé. Některé se svěřily rodičům, kteří si to pak řekli mezi sebou a posléze kontaktovali policii.

Jedna z matek vypověděla, že její dceru nafotil někdo na volejbalovém tréninku a fotografie pak upravil pomocí umělé inteligence. Vytvořil tak fiktivní fotky, na nichž byla dívka nahá. V jednom případě se dokonce někdo snažil teprve 12letou dívku vydírat prostřednictvím zmanipulovaných fotek na falešném instagramovém profilu.

Video  Blesk Podcast: Deepnude z vás strhá oblečení. Jak se proti němu bránit?  - pdc, kb, Červený, Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi