Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Letecké taxi se zřítilo v silném dešti: V brazilské Amazonii zemřelo 14 lidí, většinou turistů

Aktualizováno -
17. září 2023
10:32
Autor: ČTK - 
17. září 2023
08:03

V brazilské Amazonii se v sobotu zřítilo civilní letadlo s turisty, při nehodě zemřelo 12 cestujících a dva členové posádky, oznámily místní úřady. Neštěstí se stalo v provincii Barcelos asi 400 kilometrů severozápadně od města Manaus, metropole brazilského státu Amazonas. Podle svědků citovaných brazilskými médii nezvládl letoun ve špatném počasí při přistání dobrzdit.

„Hluboce lituji smrti 12 cestujících a dvou členů posádky, kteří se stali oběťmi sobotní letecké katastrofy v Barcelosu,“ uvedl guvernér státu Amazonas Wilson Lima.

Starosta Barcelosu Edson de Paula Rodrigues Mendes podle brazilského vydání stanice CNN řekl, že havárii středně velkého letadla nikdo nepřežil. Turisté cestovali do oblasti za účelem rekreačního rybolovu. Server G1 uvedl, že všichni cestující byli Brazilci.

Stroj Embraer EMB-110 Bandeirante, který sloužil jako letecké taxi, odstartoval z Manausu a zřítil se za silného deště při přistání v Barcelosu. Oblast se nachází v blízkosti několika národních parků a je vyhledávaným turistickým cílem.

Pád letounu podle CNN potvrdil brazilský úřad pro vyšetřování leteckých nehod. Web G1 s odvoláním na svědky uvedl, že se letadlo pokoušelo přistát, avšak přistávací dráha byla vzhledem k jeho rychlosti příliš krátká. Nedlouho předtím se s ohledem na počasí rozhodla dvě jiná letadla v Barcelosu nepřistát.

Podle úřadů byl stroj ve vyhovujícím technickém stavu. Společnost Manaus Aerotáxi uvedla, že měl všechna potřebná povolení a technické prohlídky. „Uděláme vše pro objasnění veškerých podrobností této nehody,“ uvedla v prohlášení přepravní firma.

Brazilské letectvo vyslalo do Barcelosu tým, aby shromáždil informace a uchoval důkazy, které by mohly být použity při vyšetřování nehody, uvedla s odvoláním na sdělení letectva agentura AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi