Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vydírání, spiknutí a lži: Míří na Trumpa další obvinění? Soud to naznačil, pak couvl

Autor: ČTK - 
14. srpna 2023
19:59

Na webových stránkách soudu v okresu Fulton v americkém státě Georgia se dnes na chvíli objevil dokument, který popisoval několik trestních obvinění vůči bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi v souvislosti s jeho snahou zvrátit svou prohru v prezidentských volbách v roce 2020, píše agentura Reuters. Soud podle ní dokument z webu krátce poté bez vysvětlení stáhl. Kancelář okresní státní zástupkyně zprávu Reuters o obvinění Trumpa v Georgii označila za „nepřesnou“.

Agentura Reuters píše, že se jednalo o dvoustránkový dokument s dnešním datem, podle kterého měl být Trump obviněn z porušení zákona státu Georgia, a to v souvislosti s nabádáním veřejného činitele k porušení přísahy či spiknutím týkajícím se falešného prohlášení nebo písemnosti.

Proč byl dokument z webu odstraněn, se agentuře Reuters zjistit nepodařilo. Podle mluvčího státní zástupkyně byla zpráva Reuters o Trumpově obvinění „nepřesná“.

Státní zástupkyně Fani Willisová zkoumá, zda se Trump a jeho spojenci nezákonně snažili zvrátit výsledky prezidentských voleb v Georgii v roce 2020. Pokud by velká porota v tomto případě poslala věc k soudu, znamenalo by to pro exprezidenta už čtvrtou obžalobu v době, kdy se uchází o znovuzvolení. Rozhodnutí velké poroty se očekává tento týden.

Prokuratura v okrese Fulton, což je nejlidnatější okres Georgie, povolební dění vyšetřuje už déle než dva roky. Případ otevřela krátce poté, co do médií unikla nahrávka telefonátu mezi Trumpem a nejvyšším volebním činitelem v jihovýchodním státě, v němž Trump dva měsíce po volbách hovořil o potřebě najít nové hlasy ve svůj prospěch. Současný prezident Joe Biden, který Trumpa ve volbách v roce 2020 porazil, v Georgii zvítězil o necelých 12 000 hlasů.

Trump byl za poslední čtyři měsíce obviněn ve třech kauzách, naposledy začátkem srpna v případu, který se také týká pokusu zvrátit výsledky voleb v roce 2020. Soudní proces, kde bude exprezident čelit obžalobě kvůli nelegálnímu přechovávání tajných dokumentů z doby svého úřadování, začne příští rok v květnu. K soudu se letos dostal také případ platby pornoherečce a Trumpově údajné milence v době před prezidentskými volbami v roce 2016.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Petr Kolar ( 16. srpna 2023 07:25 )

Zajimave, jak se system snazi zatocit s byvalou hlavou stattu, kdyz jeho predchudci byli na urovni Putina (podpora terorismu, muceni, bezduvodne napadani cizich mocnosti, zabirani cizich uzemi, genocida, nezakonne odposlechy). Jen takovy Clinton, J.W. Bush ci Obama by meli stat pred soudem v Haagu pro mezinarodni zlocince.
Trump neni beranek, ale oproti svym predchudcum - zlocincum nebyl zkorumpovatelny, nenechal se koupit zajmovymi skupinami a nejednal v jejich zajmu. Takovy "antisystemovy" clovek je pro skutecne vladce US neprijatelny, takze je treba jej zlikvidovat.

Zobrazit celou diskusi