Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smutek a strach po zemětřesení v Maroku: Lidé spali na ulicích. A odlet české pomoci byl pozdržen

Aktualizováno -
10. září 2023
22:39
Autor: ČTK - 
10. září 2023
10:00

V marockém Marrákeši mnozí lidé v noci na dnešek opět spali na dekách a ve stanech v ulicích, někteří ze strachu, že by mohly přijít nové otřesy, jiní proto, že je zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou. V nejhůře zasažených vesnicích lidé truchlí nad úmrtím desítek svých sousedů a přátel, uvádějí reportéři BBC, kteří jsou mezi prvními zahraničními novináři na místě. Zemětřesení bylo v pátek v Maroku podle seizmologů nejsilnější za celé století. Počet obětí pátečního zemětřesení se během nedělního dne zvýšil na 2122. Zraněných je více než 2400. Uvedla to podle agentury Reuters marocká státní televize. Bilance obětí však patrně poroste. Čeští hasiči obdrželi oficiální žádost Maroka o nasazení speciálního USAR týmu v oblasti zasažené zemětřesením. Odlet hasičů do Maroka byl pozdržen. Je totiž ještě nutné počkat na oficiální nótu z Maroka, oznámila mluvčí hasičů Martina Götzová. Dnes v noci tak podle ní zřejmě tým neodletí.

„Od chvíle, co se to stalo, nepřetržitě pracujeme. Je nás tu jen deset, kdo se snažíme najít lidi v rozbořených budovách, je to zoufalé,“ popsal Mohamed v jedné z vesnic v pohoří Velký Atlas mezi Marrákešem a Agádírem. Mohamed společně s dalšími organizuje improvizované záchranné práce. Jen v jeho vesnici prý pohřbili v sobotu 16 lidí, dnes pohřbí další dva a další mrtví jsou patrně pod troskami budov.

„Výjevy zkázy a zoufalství se opakují na mnoha místech ve Velkém Atlasu. Naše 90minutová klikatá jízda z Marrákeše k odlehlému horskému úbočí byla obtížná kvůli balvanům na cestě,“ napsal reportér BBC Nick Beake, jenž na místo dorazil v podobnou dobu jako pracovníci Červeného kříže. „Při příjezdu do vesnice nás vítala naříkající postarší žena se slzami na tvářích a hlavou v dlaních. O pár metrů dál plakala skupina mladých mužů, kteří zjistili, že mezi mrtvými je jejich kamarád,“ popsal Beake.

Příjezd záchranářů přinesl jistou naději, v dalších hodinách bude nicméně i v horských vesnicích potřebná těžká technika na odklízení sutin. Následujících 24 až 48 hodin bude klíčových pro životy lidí stále uvězněných pod troskami, uvedla Caroline Holtová, operační ředitelka z Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC).

Nejvíce lidských obětí mají podle médií horské oblasti. Z větších měst zasáhly páteční otřesy o síle 6,8 stupně nejhůře historický Marrákeš. Rozsáhlé škody utrpěla mimo jiné mešita Kutubíja z 12. století, píše web stanice Al-Džazíra. Na rozdíl od jiných historických budov ve městě se však Kutubíja nezřítila, jiné mešitě ve starém městě například otřesy strhly minaret.

Marocký král Muhammad VI. v sobotu večer vyhlásil tři dny státního smutku. Soustrast Maročanům v průběhu soboty prostřednictvím sociální sítě X, bývalého twitteru, i oficiálních prohlášení vyjadřovali politici z celého světa. Mnohé země, včetně Česka, oznámily, že chystají záchranné týmy nebo humanitární pomoc a po obdržení oficiální žádosti z marocké strany je pošlou do zasažené země.

Česká pomoc

Mnoho světových zemí nabídlo během víkendu humanitární i lidskou pomoc Maroku, jež v pátek zasáhlo nejničivější zemětřesení za posledních 100 let. Lidských obětí je podle sobotních dat více než 2000 a otřesy zapříčinily kolaps mnoha budov. Zatím jen týmy desítek tuniských záchranářů a lékařů podle agentury Reuters odletěly do Maroka, další z celého světa včetně Česka však čekají na oficiální žádost o pomoc marocké strany, ta přišla až v neděli v podvečer. Odlet hasičů do Maroka byl pozdržen, oznámili hasiči. Je podle nich ještě nutné počkat na oficiální nótu z Maroka.

„Marocká strana cestou postižené prefektury projevila zájem o český záchranný tým. Jeho nasazení bylo předběžné schváleno, proto jsme začali podnikat všechny přímé kroky k odletu,“ sdělila Götzová. „Nicméně ze strany politického vedení země bylo řečeno, že je nutné vyčkat, až ČR obdrží ještě oficiální nótu,“ doplnila. Bez tohoto dokumentu podle ní nelze zahraniční tým do postižené země vyslat, a proto byl odlet českého USAR týmu pozdržen. Tým zůstává připraven na seřadištích v pohotovosti, doplnila.

O dalším postupu se podle mluvčí hasičů pravděpodobně rozhodne až v pondělí ráno. „Pokud se nestane něco neočekávaného, nepředpokládáme, že bychom vypravovali letadla ještě v noci,“ uvedla dnes před 22:00.

O odletu českých hasičů již v neděli před polednem na sociální síti X informovala česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS), v tu chvíli však hasiči ještě neměli oficiální žádost od Maroka. Hasiči již dříve uvedli, že součástí USAR týmu by mělo být zhruba 70 lidí. „Všichni jsou připraveni v pohotovosti,“ napsali dnes dopoledne. 

„Jsme vůbec jeden z prvních evropských týmů, který se do Maroka vysílá. Čas odletu nám upřesní Armáda ČR, která zabezpečuje přepravu vojenskými letadly,“ uvedl Hasičský záchranný sbor. USAR tým budou tvořit hlavně hasiči z Prahy a z Moravskoslezského kraje. Právě moravskoslezští hasiči na síti X uvedli, že do Maroka odletí po půlnoci. Armáda ale tento čas zatím nepotvrdila.

Gemino Gemello ( 10. září 2023 20:24 )

Tak sorry, už se může i "pomoct"

Gemino Gemello ( 10. září 2023 20:22 )

Který novinářský "ynteligent" psal ten titulek: "Čeští záchranáři vyráží pomoct...."
Že by absolvent FSV?🙈

krapotkin ( 10. září 2023 14:09 )

Přece nebudou spát pod ovčím rounem ? Obyčejné deky jsou jen pro tůůůristy.

krapotkin ( 10. září 2023 14:08 )

Kdyby utíkali jen evropští turisté, tak ja to O.K., ale po celý rok, zamětřesení nezemětřesení, utíkají do Evropy tisíce migrantů, kteří ví, že jim v Evropě budou lítat pečení holubi do huby. Bohužel jim to vychází. Ale už i Němci konečně pochopili, že jdou jen po dávkách - o práci zájem nemají.

Bleskoska ( 10. září 2023 13:05 )

Na ulici, ale v jakých krásných a jistě drahých dekách a polštářích, to teda koukám.

Zobrazit celou diskusi