„Tak víš kam jeď? Jeď do Pelhřimova. Prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš.“ Tuto radu poskytl ve slavném snímku Rudolf Hrušínský, jako MUDr. Skružný jednomu ze svých pacientů. Podobně připravuje na rozloučení se světem i Brno.

Prohlídka za stovku

„Do zrekonstruované síně se zájemci mohou přihlásit na komentovanou prohlídku. První termín je vypsán na 12. září, další budou následovat v říjnu. Vstupné je 100 korun a kapacita 30 osob,“ uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Video
Video se připravuje ...

Brno zrenovovalo obřadní síň na Ústředním hřbitově. Správu hřbitovů města Brna.

Brno přitom dbá na to, aby turisté nebyli ochuzení i o související hřbitov. „Komentovaná procházka zabere asi 90 minut a stojí také 100 korun,“ upřesnil mluvčí magistrátu.

Robot i diaprojektor

Smuteční síň byla postavena v letech 1926 až 1927. Brno ji nyní, po téměř 100 letech, nechalo kompletně opravit. „Náklady byly 66,3 milionu korun bez DPH. Město je hradilo ze svého rozpočtu,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (46, ODS).

Síň má robotický katafalk, podle radnice první v ČR. Novinkou je i diaprojektor k promítání fotek a filmů.

Ústřední hřbitov v Brně je s rozlohou 56 hektarů největším hřbitovem v ČR. Prvním pochovaným se stal 3. lsitopadu 1883 Jiří Šimek, chovanec ústavu hluchoněmých. Letos 2. listopadu město oslaví Brno 140. výročí založení hřbitova slavnostním koncertem, který se uskuteční ve zmínění obřadní síni.

Fotogalerie
7 fotografií