Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Cyklona zabíjela v Brazílii: Nejméně 22 mrtvých, lidé prchali před vodou na střechy domů

Autor: ČTK - 
5. září 2023
22:35

Cyklona od pondělí ve státě Rio Grande do Sul na jihu Brazílie způsobila smrt nejméně 21 osob. Uvedl to dnes guvernér státu Eduardo Leite, podle kterého bylo nutné evakuovat na 4000 lidí. Podle agentury EFE v souvislosti s tlakovou níží přišel o život také další člověk v sousedním státě Santa Catarina.

Podle Leiteho je možné, že počet obětí není konečný, protože záchranáři nemohli stále prohledat některá zaplavená místa. „Až začne voda klesat, tak uvidíme škody,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci. Cyklona, kterou doprovázely silný vítr a přívalové srážky, způsobila rozsáhlé škody v 60 městech. Podle civilní ochrany ve státě spadlo za posledních 24 hodin přes 300 milimetrů srážek. Na některých místech bylo nutné lidi evakuovat vrtulníkem, protože silnice byly poničené sesuvy půdy.

Nejhorší bilanci 15 mrtvých hlásí podle civilní ochrany pětitisícové město Muçum ve vnitrozemí státu Rio Grande do Sul. Velká část města byla zaplavena a mnozí obyvatelé museli uprchnout před vysokou vodou na střechu svých domů.

Nejméně jeden muž zemřel i v sousedním státě Santa Catarina, kde ho zabil padající strom.

Solidaritu postiženým a příbuzným obětí vyjádřil dnes brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který slíbil státu Rio Grande do Sul pomoc federální vlády.

Podle Leiteho pro stát Rio Grande do Sul jde o nejtragičtější událost spojenou s počasím. V minulých letech byly cyklony ve státě, který leží na hranici s Uruguayí a Paraguayí relativně vzácné. Letos se však jedná už o čtvrtou tlakovou níži, která stát zasáhla. V červnu v souvislosti se špatným počasím zemřelo ve státě 16 lidí.

Celá Brazílie se však v posledních letech potýká s extrémními projevy počasí, které způsobují ztráty na životě. Někteří odborníci při tom nevylučují souvislost se změnami klimatu, píše AFP. Nejméně 65 lidí zemřelo v únoru v souvislosti s přívalovými dešti a sesuvy půdy ve státě São Paulo.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi