Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Destruktivní požáry na Havaji: Svým blízkým se neozvalo 1000 lidí, pátrání pokračuje

Autor: ČTK - 
23. srpna 2023
08:39

Za dva týdny od propuknutí ničivých požárů na havajském ostrově Maui se blízkým neozvalo 1000 až 1100 lidí. Steven Merrill z amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) to v úterý večer uvedl na tiskové konferenci. V pondělí přitom úřady na Maui informovaly o 850 pohřešovaných.

Požáry, které se už z velké části podařilo uhasit, si vyžádaly nejméně 115 obětí na životech. Identifikovat se podařilo 27 z nich. Úřady žádají rodiny pohřešovaných o vzorky DNA, agenti FBI je sbírají od příbuzných kdekoliv na světě, uvedl Merrill. Dosud se podařilo získal jen 104 vzorky DNA a úřady se nadále snaží překonat neochotu lidí poskytnout genetický materiál.

Podle hasičů již oheň nikoho neohrožuje, přesto nadále platí zákaz vstupu do zasažených oblastí. Po pozůstatcích dál pátrá zhruba 340 záchranářů a 50 jednotek s psovody. Už jsou prohledané všechny přízemní obytné budovy, pátrání teď pokračuje ve vícepatrových objektech a komerčních prostorách, uvedly úřady na Maui v zatím posledním pravidelném hlášení.

Pokračuje také oprava elektrické sítě, bez proudu zůstává zhruba 2000 obyvatel ostrova. Problémy by se mělo podařit vyřešit do víkendu, uvedly úřady. V okolí historického města Lahaina na západě ostrova je k dispozici devět generátorů. Telefonní síť už byla obnovena na celém ostrově, i když signál zůstává slabší než obvykle. Výpadky telefonů během požáru komplikovaly varování před nebezpečím i pátrání po blízkých.

Pro lidi, kteří přišli o své domovy, je otevřeno 12 nouzových center, distribuce potravin probíhá na 29 místech a bylo už vydáno přes 10 000 jídel. Dětem na Havaji začal letos školní rok 7. srpna, požár propukl o den později. Do lavic se teď v alternativních prostorách vrátilo přes 3300 školáků na Maui.

V pondělí havajského času, 13 dní po neštěstí, Maui navštívil americký prezidentský pár Joe a Jill Bidenovi. Většinu času strávili ve městě Lahaina, kde žilo 13 000 lidí, a setkali se s hasiči a záchranáři. Biden slíbil, že federální vláda bude Maui pomáhat „tak dlouho, jak bude potřeba".

Prezident a federální agentury čelí kritice, že pomoc z Washingtonu byla neadekvátní a špatně organizovaná, píše agentura AP. Republikáni kritizují demokratického prezidenta, že od propuknutí požárů je už na druhé dovolené. Biden odložení cesty na Maui vysvětlil tím, že nechtěl překážet při záchranných pracích.

Video  Zkáza po požárech na Havaji: Letovisko Lahaina lehlo popelem  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi