Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Děv*y se probudily,“ šokoval exministr kultury. Urážel oběti znásilnění, v politice končí

Autor: ČTK - 
9. srpna 2023
22:03

Bulharský poslanec Važdi Rašidov se dnes vzdal mandátu poté, co se v pondělí v parlamentu vulgárně vyjádřil o obětech znásilnění. Bývalý ministr kultury oznámil, že vystupuje ze strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) a odchází z politiky, informuje portál Sofia Globe.

Rašidov se podle médií při přestávce v debatě o novele zákona proti domácímu násilí domníval, že má vypnutý mikrofon. „My už zákony máme. O čem tady žvaníme. Všechny ty děv*y se probudily, aby si vzpomněly, že před 15 lety byly znásilněny,“ řekl.

Když se kvůli jeho výroku zvedla vlna pobouření, odstoupil Rašidov z funkce předsedy parlamentního výboru pro kulturu a média. Jeho strana, která je ve vládě, se od něj distancovala. Rašidov se omluvil už v pondělí. „Uvědomuju si, že slova, která jsem použil, byla nepřijatelná ... Ještě jednou se omlouvám celé bulharské společnosti a všem obětem násilí,“ uvedl.

Rádio Svobodná Evropa/ Rádio Svoboda (RFE/RL) píše, že bulharský parlament novelu zákona o domácím násilí schválil na mimořádné schůzi. Nárok na ochranu nově získávají oběti násilí, které s agresorem žijí v jakékoliv formě „intimního vztahu“. Ani s ním už ten vztah nemusí mít. Zpřísňují se také tresty pro pachatele takových činů.

Ženu (18) expřítel zbil, pořezal nožem a oholil jí vlasy

Změny poslanci přijali pod tlakem veřejnosti, kterou šokoval případ 18leté ženy z města Stara Zagora. Ta skončila v červnu v nemocnici poté, co ji její bývalý přítel zbil a pořezal nožem. Také jí zlomil nos a oholil vlasy.

Její rodina informace o útoku zveřejnila kvůli znechucení nad pomalým postupem vyšetřování.

Podle statistik bulharské policie za první tři měsíce letošního roku 18 žen zemřelo po útoku svých partnerů. Aktivisté zasazující se za práva žen ale tvrdí, že tento počet je vyšší, uvádí RFE/RL.

V Česku se mnozí pozastavují nad výrokem policejního prezidenta Martina Vondráška o tom, že oznámení žen o sexuálním násilí jsou velmi často smyšlená. Podle ministra vnitra Víta Rakušana nebo vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové takový výrok nebyl šťastný. To později připustil i Vondrášek.

Video  Poslankyně Urbanová o děsu domácího násilí: Miminko se zlomenými kostmi? Selhání tam bylo víc!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

frantikdobry ( 12. srpna 2023 21:17 )

U nás to platí nejvíce !!!!!!!

elopapx ( 10. srpna 2023 00:39 )

Evidentně všude na světě platí to stejné : politik = hajzl

Zobrazit celou diskusi