Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Žralok zaútočil v New Yorku: Plavkyni ukousl část nohy, experti mluví o extrémně vzácném útoku

Aktualizováno -
9. srpna 2023
17:07
Autor: amb, ČTK - 
9. srpna 2023
11:58

Pětašedesátiletou plavkyni u pláže Rockaway Beach v New Yorku napadl žralok. Žena utrpěla vážné zranění, ale je ve stabilizovaném stavu, píše list The New York Times (NYT) s odvoláním na prohlášení policie. Podle úřadů jde o první potvrzený útok žraloka na člověka v New Yorku za poslední desítky let.

V New Yorku se objevil žralok! Připlul k jedné z nejoblíbenějších pláží a pokousal 65letou ženu do levé nohy. Jde o nejhorší útok od roku 1950. Oběť byla převezena v kritickém stavu do nemocnice. K napadení došlo kolem šesté hodiny večer u Rockaway Beach.

Žralok jí utrkl kus masa

Tatyana Koltunyuková plavala sama, když ji plavčíci slyšeli křičet o pomoc. Ženu vytáhli z vody, použili škrtidlo na její pokousanou nohu a poskytli další první pomoc.

Žralok z její nohy odkousl kus masa, po jeho útoku zůstala v noze Tatyany široká a hluboká rána. Do nemocnice byla převezena v kritickém stavu.

Plavčíci bezprostředně po incidentu nařídili všem návštěvníkům pláže, aby vylezli z vody, a na místo záhy přiletěla helikoptéra, která po žralokovi pátrala. Žádného dravce však hlídka nespatřila.

Extrémně vzácný útok

„Doufáme, že se plavkyně zcela uzdraví. A i když jde o děsivý incident, rádi bychom Newyorčanům připomněli, že pokousání žralokem u pláže Rockaway jsou extrémně vzácná,“ uvedla mluvčí správy parků Meghan Lalorová.

Také Gavin Naylor z globální databáze žraločích útoků International Shark Attack File to označil za nejzávažnější napadení po 70 letech.

V posledních letech se tam počet útoků z moře zvyšuje – většinou jde ale o menší žraloky, kteří si spletou lidský kotník s rybkou. Způsobí lidem jen lehké rány, uvádí Sky News. Během posledních dvou sezón to zažilo 13 plavců.

„Tohle je ale něco úplně jiného,“ zhodnotil Nyalor těžké pokousání plavkyně. Naylor, který se zabývá výzkumem žraloků na americké Floridě, uvedl, že příčinou může být zlepšující se kvalita vody v okolí ostrova Long Island, do kterého se vracejí drobné hejnové ryby, přirozená potrava žraloků.

Který typ žraloka Koltunyukovou konkrétně pokousal, bude podle Naylora možné zjistit po bližším ohledání jejího zranění a zjištění hloubky, v níž plavala. Mohl jí ublížit žralok bílý, bělavý nebo hnědý.  „Je to opravdu těžké zranění,“ dodal Naylor.

Překvapení experti

„Něco takového jsme neviděli,“ řekl Cristopher Paparo z Centra námořních věd při univerzitě Stony Brook. „Se žraloky pracuji už 30 let a za dobu, co jsem tady, si nevybavuji, že bych o takovém zranění v našich vodách slyšel. To zranění samo o sobě je neobvyklé,“ řekl NYT Hans Walters, biolog z newyorského vodního světa a ochranářské organizace New York Aquarium.

Nehoda by podle Walterse neměla lidi odrazovat od koupání na pláži, ale měla by být připomínkou, že město přímo sousedí s domovem žraloků.

Od roku 1837 došlo ve státě New York ke 20 nevyprovokovaným napadením člověka žralokem. Pondělní útok byl prvním od 50. let minulého století, píše NYT.

Video  Hororový moment: Do člunu s turisty se zakousl žralok  - Reuters
Video se připravuje ...

krapotkin ( 9. srpna 2023 16:02 )

Zase jedna lakomá. Kdyby mu hodila šišku salámu (v USA asi nebude z nějakého českého masokombinátu, tak smad bude dokonce z masa) tak by jí dal pokoj.

Karel Gras ( 9. srpna 2023 15:51 )

Škoda že jen noha měl ji sežrat celou!!!😁😁😁

Uživatel_5634767 ( 9. srpna 2023 13:37 )

Říkám to pořád, vraždící žraloky nebezpečné lidem vyhubit z moří!!!Je to děsivý predátor. Ty kecy že neubližují je blábol.

Zobrazit celou diskusi