Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Biblická“ pohroma na italských plážích: Dovolenkáře vyhnala invaze kobylek

Autor: Mii - 
8. srpna 2023
19:27

S nepříjemným problémem se potýkají turisté na italské riviéře Romagna. V oblasti se přemnožily kobylky, je jich tolik, že lezou všude – po lehátkách na plážích, po budovách. Dovolenkáři popisují, že situace se zhoršuje každým dnem, informuje italský server Il Mattino.

Přemnožené kobylky se vyskytují mezi městy Bellaria – Igea Marina, San Mauro Mare a Cesenatico. Podle turistů je invaze hmyzu tak špatná, že nemohou spát, ani v klidu ležet na plážích – všude jsou kobylky. Záběry na sociálních sítích ukazují budovy pokryté stovkami hmyzu. I plavčíci událost vnímají jako velmi vzácnou a rušící. Pláže se vylidnily, někteří lidé se dokonce resorty rozhodli opustit.

Úkaz zřejmě způsobil poryv větru, který přišel ze severní Afriky a přinesl mimo jiné saharský písek. Kobylky, které se jinak vyskytují v jiných oblastech, kvůli němu byly nuceny se přesunout na pobřeží.

Podle Lucy Mazzona, italského entomologa, k přemnožení kobylek dochází v Itálii každý rok. Jde o původní italský druh, který je pro lidi neškodný, ale může způsobit značné škody pro zemědělskou úrodu. V minulosti se pro kontrolu populace kobylek osvědčila hospodářská zvířata, uvedl pro list Il Resto del Carlino.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Celebrity-chachacha ( 8. srpna 2023 23:20 )

Zapomelo být v titulku . V dovolenkovém ráji.

N Nxn ( 8. srpna 2023 22:39 )

A hospodářská zvířata chtějí ekoaktivisti zrušit.

A nahradit hmyzem.

V

Zobrazit celou diskusi