Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Požáry v turistickém ráji: Oheň v Portugalsku se nedaří zkrotit, blíží se k místům, kde jsou i Češi

Aktualizováno -
8. srpna 2023
15:29
Autor: ČTK, Mii - 
8. srpna 2023
06:44

Hasičům na jihu Portugalsku o obce Odemira, kde se od víkendu šířil lesní požár směrem k turistické oblasti Algarve, se dnes podařilo stabilizovat ochranný perimetr. Požár ale stále nemají pod kontrolou, oznámil dopoledne velitel místní civilní obrany podle zpravodajského serveru Observador. S lesními požáry dál bojují hasiči i na severu Portugalska či v centrální části země. V systému Drozd je pro Portugalsko 190 Čechů. Požár se šíří do oblasti Algarve, kde jsou čeští turisté, na ZÚ se nikdo neobrátil, sdělilo ministerstvo zahraničí.

Kvůli požáru u Odemiry bylo preventivně evakuováno na 1400 lidí z 19 vesnic, čtyř turistických ubytovacích zařízení a jednoho kempu. Evakuace se týkaly i okolí obce Monchique, tato oblast je populární mezi turisty kvůli termálním pramenům. Přerušen byl také provoz na několika silnicích.

Do boje s plameny u Odemiry bylo nasazeno na 850 hasičů, jimž pomáhají piloti se šesti hasicími letadly. Práci jim ale komplikuje vítr a vysoké teploty, které se blíží 40 stupňům Celsia. Hasičům se podle dopoledního sdělení civilní ochrany podařilo stabilizovat perimetr, nicméně požár pod kontrolou stále nemají.

Lesy v Portugalsku od víkendu hoří také u města Castelo Branco v centrální části země, kde už se situace zlepšila. Stále tam ale zůstávají stovky hasičů. Lepší je situace také u města Leira nedaleko poutního místa Fátima.

Cestovky: Evakuace zatím nehrozí

V cestovatelském systému Drozd se pro Portugalsko zaregistrovalo 190 Čechů. 

U Baltského moře a na jihu Portugalska má cestovní kancelář Fischer jen několik klientů, z hlediska prodejů nejde o klíčové oblasti. S nikým v těchto destinacích dosud CK nemusela řešit přesun nebo evakuaci, řekl mluvčí Jan Bezděk.

„V portugalském Algarve aktuálně klienty nemáme, podle informací od partnera byl lokální požár v horách mimo hotely a situace je pod kontrolou,“ uvedla mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. U Baltského moře pak s Čedokem v tuto chvíli není mnoho klientů, podle informací CK jejich zájezdy v ohrožení nejsou, dodala.

Portugalsko čelí jako další země jižní Evropy teplotám kolem 40 stupňů. Ve třech oblastech země kvůli tomu dnes platí varování před extrémními teplotami, ve 120 obcích je vyhlášen nejvyšší stupeň varování před lesními požáry.

Video  Blesk Podcast: Za vznik požárů v Evropě můžou drtivě lidé  - pdc, bp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 8. srpna 2023 23:23 )

Všechno je dovolenkový ráj .

Zobrazit celou diskusi