Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Extrémně silné krupobití v Německu: Na přívaly krup nasadili uprostřed léta sněžné pluhy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. srpna 2023
21:33
Autor: simao, ČTK - 
5. srpna 2023
17:36

Německý Reutlingen zasáhla bouře s extrémně silným krupobitím. Město v Bádensku-Württembersku se tak během chvíle a uprostřed léta pokrylo do bílého hávu a místní lopatami a hrábly odhrnovali příval krup. Do akce musely i sněžné pluhy.

Přes německý Reutlingen se přehnala silná bouře, která způsobila i lokální záplavy. Zejména centrum města pak zasáhlo i silné krupobití. V centru města se voda smíchaná s kroupami valila po pěší zóně a v Retlingenu se do akce pustily uprostřed léta i sněžné pluhy, píše web Tagesschau.de.

Město Reutlingen řadu snímků z bouře, která přinesla příval krup, sdílelo i na svých stránkách. Kroupy spolu s listím ucpaly odtokové šachy a voda zaplavila podzemní garáže, sklepy a domy, uvedlo město na svém účtu na twitteru, nedáno přejmenovaném na X. Technické služby proto nasadily sněžné pluhy, aby město vyčistily.

Policie žádala místní, aby se po bouřce vyhýbali centru města a nejezdili zbytečně autem, kvůli hrozbě záplav také varovala před parkováním v podzemních parkovištích.

Voda v řece Echaz během bleskových záplav vystoupala za pět minut o 1,5 metru, uvedl Tagesschau. Hasiči zaznamenali v Reutlingenu na 120 výjezdů, záchranáři nezaznamenali žádné zranění. Kroupy byly po shrnutí odvezeny na okraj Reutlingenu, kde začaly později bílé hory pomalu tát.

Velitel reutlingenských hasičů Stefan Hermann uvedl, že zásahy se týkaly hlavně zatopených sklepů a právě i zatopených podzemních parkovišť. Tísňová volání také přicházela od řidičů, kteří uvízli ve svých autech a neodváželi se vystoupit během bouře a krupobití ven. „V tu chvíli bylo také správné zůstat ve vozidle a zavolat hasiče,“ poznamenal Hermann.

Meteorologové z německé meteorologické služby DWD (Der Deutscher Wetterdienst) poznamenali, že takto silné krupobití není v oblasti Reutlingenu zcela výjimečným. Došlo k němu i koncem června 2021 a také 28. července 2013, kdy způsobilo milionové škody.

Zasypání města kroupami za velmi krátkou dobu podle meteorologů způsobilo to, že se bouře pohybovala jen velmi pomalu. Kdyby bouře udeřila o několik kilometrů dál v otevřené krajině, pravděpodobně by se jí nedostalo tolik pozornosti, protože by na loukách a polích takové masy deště a krup odtekly rychleji, než v zastavěném městě, dodal meteorolog z DWD. Kroupy měly v průměru 1,8 centimetru.

Video  Kroupy: Extrémní klimatický jev může mít fatální následky.  - Videohub
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 5. srpna 2023 22:29 )

SHMÚ varoval žlutou bouřkovou výstrahou před maximálně 30 mm na Slovensku. A jak to dopadlo?
------------
"Veľmi silné búrky pokračujú! Zaznamenané sú aj obrovské krúpy s priemerom 6 cm, ako napr. zo supercely pri Poprade. Od juhu postupuje jedna búrka za druhou, aj s mimoriadnou elektrickou aktivitou. Zaznamenávame mimoriadne vysoké úhrny zrážok, ojedinele aj cez 100 mm," napsal teď SHMÚ.
------------
V Česku dokázali amatérští meteorologové naměřit prozatím 50 mm.

Zobrazit celou diskusi