Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Útok na švédské ambasádě v Turecku: Mentálně postižený muž postřelil sekretářku, ta bojuje o život

Autor: ČTK - 
1. srpna 2023
20:07

Mentálně postižený muž dnes postřelil pracovnici švédského konzulátu v tureckém Izmiru. Ženu převezli do nemocnice, kde bojuje o život. Střelce zadržela policie, informovala turecká státní televize TRT.

K útoku došlo před budovou konzulátu, kde místní žena pracovala jako sekretářka. Střelec ji několikrát zasáhl do různých částí těla. Případ začala vyšetřovat policie. Podle tureckého zpravodajského webu Haber Türk byl motivem zločinu spor o žádost o vízum.

Útok odsoudil turecký ministr spravedlnosti Yılmaz Tunç, ženě popřál brzké uzdravení.

Švédské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je v kontaktu s konzuláty v Istanbulu i Izmiru. Přijatá bezpečnostní opatření odmítlo komentovat, uvedla agentura Reuters.

Vztahy mezi Švédskem a Tureckem jsou v posledních měsících napjaté kvůli pálení výtisků koránu ve skandinávské zemi. Pálení koránu na veřejných místech ve Švédsku a v Dánsku odsoudilo několik muslimských zemí, včetně Turecka. Ankara naposledy v neděli vyzvala Stockholm, aby podobným aktivitám zabránil. Švédsko se ale brání, že činy sice neschvaluje, ale švédské zákony je nezakazují.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi