Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Hasiči zkrotili ohnivé peklo, úřady zrušily stav nouze na Rhodosu. Hoří ale u antické Olympie

Autor: ČTK - 
29. července 2023
19:00

Řecké úřady dnes podle portálu eKathimerini zrušily stav nouze na ostrově Rhodos. Vyhlásily ho tam před několika dny v souvislosti s ničivými požáry. Agentura DPA informovala, že několik lesních požárů se rozhořelo nedaleko antické Olympie v západní části Peloponéského poloostrova a že civilní ochrana vyzvala obyvatele několika vesnic k evakuaci.

Naopak lidi na Rhodosu, kteří své domovy museli opustit kvůli živelní katastrofě trvající více než deset dnů, se po zrušení stavu nouze mohou vrátit. Požáry, které hořely na různých místech ostrova, se hasičům podařilo uhasit. Někde se ale plameny objevily znovu, a tak záchranáři zůstávají v pohotovosti.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří České republiky (ACK ČR) Jan Papež dnes v tiskové zprávě uvedl, že zahraniční turisté se na Rhodos vracejí a že letoviska znovu otevírají. České ministerstvo zahraničí už ve svém doporučení neupozorňuje na žádnou oblast, kam by na ostrově nedoporučilo cestovat.To, že se situace na Rhodosu uklidnila, dokládá podle Papeže i skutečnost, že se do Česka vrátili zástupci konzulárního oddělení ministerstva zahraničí, kteří přímo na místě pomáhali českým turistům, i čeští hasiči, kteří v zasažené oblasti sledovali zásah záchranářů.

U Olympie podle DPA zasahuje 29 hasičských jednotek. Nasadili tam pět letadel a jeden vrtulník.

Video  Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi