Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Přichází éra globálního varu.“ Letošní červenec bude nejteplejším měsícem v historii měření

Aktualizováno -
27. července 2023
19:00
Autor: ČTK, lig - 
27. července 2023
16:21

Letošní červenec se zřejmě stane nejteplejším měsícem v historii měření, průměrná globální teplota bude zhruba o 1,5 stupně Celsia vyšší ve srovnání s předprůmyslovou érou. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na analýzu Lipské univerzity v Německu. K omezení růstu globální teploty a zabránění nejhorším dopadům změny klimatu jsou nutná „dramatická a okamžitá“ opatření, reagoval na oznámení vědců generální tajemník OSN António Guterres.

„Éra globálního oteplování skončila, nyní přichází éra globálního varu. Změna klimatu je tady. Je děsivá. A to je teprve začátek,“ řekl Guterres. „Nemusíme čekat na konec měsíce, abychom to věděli. Pokud v příštích dnech nepřijde malá doba ledová, červenec 2023 překoná rekordy ve všech oblastech,“ dodal.

„Již nyní můžeme s naprostou jistotou říci, že se bude jednat o nejteplejší červenec,“ uvedl lipský klimatolog Karsten Haustein. A co víc, „možná bychom se museli vrátit o tisíce, ne-li desetitisíce let zpět, abychom na naší planetě našli podobně teplé podmínky“, řekl Haustein. Podle dřívějších, méně přesných klimatických záznamů - získaných například ze vzorků ledu a letokruhů stromů - nebylo na Zemi tak teplo už 120 000 let.

Hausteinova analýza vychází z předběžných údajů o teplotách a z meteorologických modelů, včetně předpovědi do konce tohoto měsíce, ale ověřili ji i jiní vědci.

Světová meteorologická organizace (WMO) dnes rovněž uvedla, že je „velmi pravděpodobné“, že červenec 2023 překoná dosavadní rekordy. S oficiálním oznámením ale počká, až bude mít k dispozici všechny údaje.

„Červenec je téměř jistě nejteplejším zaznamenaným měsícem,“ dodal další klimatolog Piers Forster z univerzity v britském Leedsu. „Výsledek potvrzuje několik nezávislých souborů dat kombinujících měření v oceánu a na pevnině. Je statisticky spolehlivý,“ uvedl.

Rekordní teploty letos v létě zasáhly Asii, Severní Ameriku i Evropu. S požáry v důsledku vedra bojují hasiči v Řecku, Itálii či Kanadě, a ohřívají se také oceány po celém světě. To je „drsná realita klimatických změn a předzvěst budoucnosti“, řekl generální tajemník WMO Petteri Taalas.

Už červen byl mimořádný

Oznámení přichází po červnu, který agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus označila za celosvětově nejteplejší v historii měření. K rekordu přispělo přehřátí oceánů vlivem klimatických změn i návratu přirozeného meteorologického jevu známého jako El Niňo. Planeta se nyní nachází v jeho počáteční fázi, dopady jevu podle předpovědí vyvrcholí později v tomto nebo dalším roce.

Nastupující šéf mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC) Jim Skea prohlásil, že svět se blíží k překročení kritického globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia proti hodnotám před průmyslovou revolucí. Celosvětová opatření, která tomu mají zabránit podle něj nejsou dostatečně ambiciózní, ale vlády stále mají k dispozici řadu nástrojů, které mohou tento cíl udržet při životě.

Oteplení planety o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovým obdobím je považováno za úroveň, při jejímž překročení budou vlny veder, záplavy, sucho, zemědělská neúroda a vymírání druhů pro lidstvo velice obtížně zvladatelné. K udržení oteplení pod touto úrovní se přihlásily takřka všechny státy světa v pařížské klimatické dohodě z roku 2015.

Šestá zpráva IPCC z března uvedla, že lidstvo má ke změně poslední příležitost, a pokud jí chce dosáhnout, musí omezit vypouštění skleníkových plynů na polovinu do roku 2030 a zcela přestat vypouštět oxid uhličitý do atmosféry v 50. letech tohoto století. Pokud lidstvo tyto dva cíle naplní, bude mít zhruba poloviční šanci, že oteplení planety nepřekročí oněch 1,5 stupně Celsia, tvrdí IPCC.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 27. července 2023 18:19 )

"Heat Dome" neboli "tepelná kupole" znamená, že je v zasažené velmi rozsáhlé oblasti skoro bezvětří nebo vítr fouká jen slabě.

Na jihu Evropy fouká silný vítr! Na jihu Evropy žádný Heat Dome není a nebyl. Na jihu Evropy žádná tepelná kupole není a nebyla. Jedná se o chybu evropských meteorologů... kterou papouškují čeští meteorologové.

Zobrazit celou diskusi