Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nebezpečí v dovolenkovém ráji Čechů: Na ostrově Rab jsou černé vdovy! V regionu chybí sérum proti jedu

Autor: vja, BLK - 
21. července 2023
11:00

Na Chorvatském ostrově Rab se nečekaně rychlým tempem šíří populace černé vdovy (snovačky jedovaté). Pro člověka nebezpečný pavouk se podle svědectví čtenářky chorvatského zpravodajského webu 24sata.hr čím dál častěji objevuje přímo v lidských obydlích. Přestože místní jsou podle ní na jedovatého obyvatele ostrova zvyklí, vypátrala jeden zásadní problém. V oblasti výskytu nebezpečného pavouka zcela chybí sérum proti jeho jedu!

„Při natáčení videa jsem se příliš třásla, ale myslím, že je zcela jasné, že jsou to černé vdovy,“ okomentovala záběry, které se jí podařilo pořídit. Čtenářka uvedla, že ohledně séra proti jedu kontaktovala kliniku ve městě Rab, Institut veřejného zdraví župy Primorje-Gorski Kotar a ministerstvo zdravotnictví. Zjistila však, že v celém regionu není dostupná žádná protilátka! „Chorvatsko jako turistická země nemá ani minimální zásoby protijedu na kousnutí černou vdovou?“ ptala se podrážděně.

Černá vdova (snovačka jedovatá) je jedním z nejznámějších jedovatých pavouků na světě, vyskytuje se na všech kontinentech. V Chorvatsku je nejvíce rozšířená v Istrii, na pobřeží a v Dalmácii. Bývá velmi snadno identifikovatelná podle charakteristických červených skvrn na zadečku.

Barva skvrn se mění v závislosti na věku – když jsou černé vdovy mladé, skvrny jsou bílé. Jak rostou, ve středu skvrna začíná oranžovět, postupně se rozšiřuje a tmavne. U samic skvrna postupně zčervená, u samců zůstává kolem skvrny bílý okraj.

Jed snovačky je 15krát silnější než jed chřestýše, působí na nervový systém a rychle se šíří. U lidí způsobuje silné bolesti lymfatických uzlin, dehydrataci, nadměrné pocení, křeče, zvýšení nebo snížení tělesné teploty, ztrátu hmotnosti, zarudnutí, pocit plnosti a nevolnost. Kousnutí v některých případech může být až smrtelné.

Redakce 24sata.hr kontaktovala v návaznosti na informace jejich čtenářky Institut pro urgentní medicínu okresu Primorje-Gorski Kotar, jehož zástupce uvedl, že nemají protijed ani nemají povědomí o jiných institucích, které by jej mohly mít k dispozici.

Oslovena byla rovněž kliniku ve městě Rab, Ústav veřejného zdraví a KBC Rijeka. Zdravotní ústav pouze sdělil, že řešení kousnutí snovačkou je pouze v kompetenci pohotovosti a nemocnice, která je schopná provést klinické vyšetření.

„Nebývá nutné ani vhodné aplikovat protilátku ihned po kousnutí černou vdovou. Proto v našich ordinacích léčíme především příznaky kousnutí, které bývají u pacientů velmi rozdílné. V případě vysoce rizikových pacientů může lékař usoudit, že je potřeba podat protijed. Ti bývají následně odesláni na oddělení intenzivní péče,“ uvádí zdravotní středisko župy Primorje-Gorski Kotar.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?
Video  Chorvatsko zasáhl obří požár: Plameny ničily auta nedaleko letoviska Šibenik.  - Reuters
Video se připravuje ...

verka1 ( 21. července 2023 17:40 )

Když na dovolenou tak bez vaření a ležet u moře, projít si okolí, příroda, památky.
Vaření je práce, to potom není dovolená 👎
Paštiky nejsou zdravé, tam dávají vše nejhorší, to nevidělo ani maso 😁
Fiala chce dovážet z jižní Ameriky potraviny prý levné potraviny 👎 už dováží levné potraviny z Ukrajiny salmonelózou kuřata, obilí 👎

kaonkl ( 21. července 2023 17:23 )

Panika zbytečná. Žiji v lokalitě, kde jsou černé vdovy snad na každém keři. Má zkušenost je taková, že jsou neškodné. Sedí ve své pavučině, lidí se bojí, jakmile na ně jemně fouknete, běží se schovat. Neublíží vám jen tak, to byste jí musel ublížit vy tím, že jí strčíte ruku do její pavučiny a přimáčknete. Opatrně při sklízení ovoce, můžou se tam motat a opět, pokud jí zmáčknete, tak ano, kousne, prostě se brání. Pokud ji na vás vítr odfoukne (moc často se to nestává), nekousne vás, nemá důvod, můžete jí pomoct přelézt na klacek, papír.. a přendat na keř. Nevím, proč se o černých vdovách mluví jako o agresivních pavoucích, znám jiné, které kousnou kdykoliv, kdekoliv, v jakékoliv situaci, ale černé vdovy mezi ně opravdu nepatří.
Nebezpečná je pro vaše mazlíčky. Například pro kočky je její kousnutí takřka vždy smrtelné, na to fakt pozor. Kočky jsou jelimani, chytají všechno, co se hýbe, takže i tyhle pavouky.

Tara-Tara ( 21. července 2023 16:26 )

pokud vím, tak nejvíc kousnutí bylo vždy dál od moře, víc do hor, ale tam našinec asi nejde

krapotkin ( 21. července 2023 16:16 )

Nebojte, Lejnová zase přiveze nějaký nefunkční USsajrajt. Hlavně, že jí to hodí pár melounů na konto.

Kristýna Fla ( 21. července 2023 14:43 )

Fakt je to Chorvatsko?

Zobrazit celou diskusi