Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česká výprava na Muču Kiš v problémech: Horolezec a exprimátor Bém má těžkou výškovou nemoc, musel skončit

Autor: Darina Jíchová - 
16. července 2023
08:59

Česká expedice zdolávající horu Muču Kiš, která je součástí pohoří Karákóram v Pákistánu, se dostala do problémů. Jeden z jejích členů - bývalý pražský primátor Pavel Bém - trpí výškovou nemocí. Skupina na svých sociálních sítích, kde popisuje svůj „výšlap“ na sedmitisícovku, oznámila, že za doprovodu dalšího člena týmu musel Bém sestoupit níže. Nejprve do bodu C2 (5660 metrů nad mořem) a pak na bezpečné místo mezi body C2 a C1.

„Včera k večeru se bohužel u Pavla Béma zhoršovaly příznaky výškové nemoci, a tak proběhla základní medikace a ráno bylo rozhodnuto o neprodleném sestupu,“ oznámila skupina na svém facebooku. Bémovi do nižších poloh pomáhal Pavel Kořínek, jehož followeři expedice znají jako „Kořena“. Ten se následně vrátil ke skupině, která pokračuje dále k vytyčenému cíli - Muču Kiš.

„Pavel Bém tedy na expedici končí, ale připsal si alespoň spolu s Radarem krásný prvosjezd na skialpech z vrcholu Spantiku,“ oznámili s tím, že Bém už by měl být zpátky v základním táboře. Od Kořínka si ho převzal Beny. Zbytek výpravy, tedy Kořínek, Tomáš Petreček a Radoslav „Radar“ Groh, stoupá výše. Ani jim se ale nevyhýbají potíže - také Groh má lehké příznaky výškové nemoci.

petersonick ( 17. července 2023 15:05 )

Koho to zajímá.Nějakej šulin z Prahy,měl tam umrznout jako OZY.

bersimalinecka ( 16. července 2023 23:08 )

tak tak.Syn dopadl jak s amputovanou rukou?Mluvilo se tehdy ,že ji ten český doktor v Americe nahradí .Byl tady dokonce na nějakém semináři.

bersimalinecka ( 16. července 2023 23:06 )

P:S: dokonce i bývalka Topolánka měla tenhle turismus v oblibě.

bersimalinecka ( 16. července 2023 23:04 )

jediný promátor kterého stačilo vysadit na nějaký kopec a byl od něj pokoj.Myši měly pré.V té době bylo obrážení kopcových destinací velmi módní.

Skrhola ( 16. července 2023 20:38 )

To se to Kolibříkovi šplhá po Moču P.i.č.u. když už má vyděláno, viz Hotel Praha, Mostecká, Olympiáda, Open Card... Mazánek tam byl taky?

Zobrazit celou diskusi