Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Izraelského premiéra pustili z nemocnici: Netanjahu doma omdlel, podle testů byl dehydratovaný

Aktualizováno -
16. července 2023
12:22
Autor: ČTK - 
15. července 2023
16:31

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu byl dnes propuštěn z nemocnice, kde strávil noc. V sobotu mu nebylo dobře a cítil mírnou závrať. Výsledky vyšetření byly normální a předseda vlády se cítí velmi dobře, sdělil jeho úřad. Nemocnici podle agentury AP opustil kolem poledne místního času.

Některá média uvedla, že třiasedmdesátiletý Netanjahu v sobotu doma omdlel, spadl a uhodil se do hlavy, do nemocnice byl ale přivezen při vědomí. Nemocnice dnes po sérii vyšetření, včetně kardiovaskulárních, oznámila, že premiérův zdravotní stav je výborný.

Izraelský premiér strávil páteční den u Galilejského jezera, které je oblíbeným letoviskem na severu Izraele. Teploty přitom dosahovaly až 40 stupňů Celsia. Po sérii testů se ukázalo, že byl izraelský politik dehydratovaný.

Netanjahu následně v sobotu odpoledne zveřejnil videoprohlášení, na kterém se usmívá a říká, že „nebyl dobrý nápad“ být v pátek na sluníčku bez pokrývky hlavy a bez vody. Lékaři mu nařídili, aby zůstal kvůli dalšímu pozorování v nemocnici přes noc. Pravidelná schůze vlády, která se koná dnes, byla odložena na pondělí.

Netanjahu je nejdéle sloužícím izraelským vůdcem. Během patnácti let byl premiérem několikrát a jeho současná krajně pravicová vláda nastoupila do úřadu loni v prosinci.

Loni v říjnu Netanjahu zkolaboval při modlitbě v jeruzalémské synagoze. Také tehdy byl převezen do nemocnice, kde mu lékaři provedli nezbytné testy, jejich výsledky ale byly podle médií normální. Hospitalizován byl jen jednu noc.

Agentura AP uvedla, že Netanjahu v současné době čelí tlaku hned na několika frontách. Izraelský premiér čelí obvinění z korupce a je souzen v několika procesech, v nichž vinu odmítá. Tvrdá politika jeho vlády vůči Palestincům vyvolala mezinárodní kritiku a zhoršila vztahy se Spojenými státy, které byly dosud nejbližším a největším spojencem Izraele.

Doma v Izraeli pak desítky tisíc lidí každý týden protestují proti reformě soudnictví, kterou prosazuje vládní koalice. Reforma podle kritiků představuje ohrožení demokracie a nezávislosti soudů, protože dává velké pravomoce vládě na úkor nejvyššího soudu a posiluje též vliv kabinetu na jmenování soudců civilních soudů.

MarekBadatel ( 16. července 2023 00:56 )

To se může stát každému. Má na to věk. To horko je zrádné. Člověk se cítí jakoby dobře a pak rychle upadne do takového blbého stavu.

Zobrazit celou diskusi