Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Střelba v americkém Baltimoreu: Zemřeli dívka (†18) a mladík (†20), desítky zraněných

Aktualizováno -
2. července 2023
21:32
Autor: ČTK, simao - 
2. července 2023
09:51

Nejméně dva lidé přišli v noci na dnešek o život a 28 utrpělo zranění při střelbě ve městě Baltimore v americkém státu Maryland. Tři ze zraněných jsou v kritickém stavu, uvedla policie. Bezprostředně po střelbě, jejíž motiv je nejasný, nebyl nikdo zatčen. Starosta Brandon Scott vyzval obyvatele k podání informací, které by vyšetřovatelům pomohly dopadnout pachatele, uvedla agentura AP.

Střílelo se v oblasti zvané Brooklyn Homes v jižní části Baltimoru, kde se sešly stovky lidí na místní slavnosti.

Svědci řekli stanici Fox 45 Baltimore, že slyšeli 20 až 30 výstřelů. Nebylo jasné, zda šlo o jednostrannou střelbu či přestřelku, podotkla agentura DPA.

Úřadující komisař baltimorské policie Richard Worley informoval o počtu mrtvých a zraněných během tiskové konference na místě činu, napsala AP. Zasaženy byly tři desítky lidí. Na místě zahynula osmnáctiletá dívka, dvacetiletý mladík byl prohlášen za mrtvého po převozu do nemocnice, uvedla agentura Reuters.

Dvanáct pacientů je léčeno v traumatologickém centru Marylandského lékařského centra a čtyři jsou léčeni na dětském pohotovostním oddělení, uvedl mluvčí zdravotnického systému Michael Schwartzberg.

„Chci, aby mě slyšeli ti, kdo jsou za to zodpovědní, aby mě slyšeli velmi jasně. Nepřestaneme, dokud vás nenajdeme - a najdeme vás. Do té doby doufám, že při každém nadechnutí budete myslet na životy, které jste tu dnes zmařili a ovlivnili,“ prohlásil starosta Scott, který pachatele označil za „zbabělce“.

Dříve média psala o čtyřech mrtvých a 29 zraněných, policie zpočátku žádné údaje o obětech neuvedla, jen potvrdila sám fakt střelby.

V tuto chvíli neexistují žádné informace o podezřelých nebo motivech, ale vyšetřovatelé „pracují na rozsáhlém místě činu,“ uvedl komisař baltimoreské policie Richard Worley.

Jde o 338. případ masové střelby v USA jen za rok 2023 podle Gun Violence Archive, upozornila CNN. Guvernér Marylandu Wes Moore uvedl, že jeho administrativa je v kontaktu s místními úředníky a je připravena poskytnout pomoc.

„Maryland už má dost sledování, jak násilí se zbraněmi dál pustoší náš stát a náš národ,“ uvedl Moore v prohlášení. „Skutečnost, že tyto strašlivé střelby stále probíhají, je ohavná. Jako stát budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom zabránili nesmyslným násilným činům, jako je ten, který jsme viděli minulou noc,“ dodal Moore.

Video  Policie v americkém Nashvillu zveřejnila šokující záznam ze zásahu proti střelkyni na křesťanské základce. Útočnici zastřelili policisté Rex Engelbert a Michael Collazo.  - youtube/Metropolitan Nashville Police Department
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi