Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Francii zasáhlo nezvykle silné zemětřesení: Ničilo školy, kostely i domy a zranilo dva lidi

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
18. června 2023
08:33

Asi 170 lidí bylo evakuováno ze západofrancouzské obce La Laigne poté, co oblast zasáhlo v pátek večer nezvykle silné zemětřesení. Otřesy půdy byly citelné od města Rennes na severozápadě Francie po Bordeaux na jihozápadě. V departementu Charente-Maritime byly poničeny obytné domy, školy i kostely, několik set budov bylo prohlášeno za neobyvatelné, informoval dnes zpravodajský server BBC News. Dvě osoby byly lehce zraněny.

Francouzský seismologický úřad (BCSF) uvedl, že otřesy měly sílu 5,8 stupně, středisko pro seismická měření Renass naměřilo hodnotu 5,3 stupně. Zemětřesení o síle větší než pět stupňů jsou ve Francii neobvyklá, poslední takové bylo zaznamenáno v roce 2019.

V La Laigne šéf místního hasičského sboru Didier Marcaillou varoval, že kostel je „naprosto nepoužitelný“, a místní vládní úředník Nicolas Basselier řekl, že většina domů v centru obce byla poznamenána. „Škola bude muset být z preventivních důvodů uzavřena,“ uvedl Basselier.

Premiérka Élisabeth Borneová zemětřesení označila za „neobvyklé“ a vyjádřila solidaritu s postiženými. „Samozřejmě zajistíme, aby všichni měli možnost přestěhování,“ řekla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi