Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Obavy z turistů v žabkách: Ve Vysokých Tatrách je pořád sníh, varují slovenští záchranáři

Autor: ČTK - 
17. června 2023
19:23

Slovenská horská záchranná služba (HZS) podle médií upozornila na výskyt souvislých sněhových polí ve vysokohorských oblastech. Učinila tak u příležitosti startu letní sezony a ukončení sezonního zákazu vstupu na vybrané turistické stezky ve Vysokých Tatrách. Ty jsou nejvyšším pohořím v zemi a častým cílem také návštěvníků z Česka.

„Na tatranské chaty je třeba alespoň řetízkové nesmeky, hole a pevnou obuv. Co se týče vysokohorské turistiky nad úrovní 2000 metrů, tam je třeba ještě mít zimní výbavu, stoupací železa, turistické hůlky, cepín a případně přilbu,“ uvedl na tiskové konferenci pracovník školicího střediska HZS Anton Sedlák.

Dříve v tomto týdnu ve vysokohorském terénu Vysokých Tater nepřežil několik stovek metrů dlouhý pád polský turista. Jeho krajan zase v jiné oblasti tohoto pohoří po uklouznutí na sněhovém poli utrpěl kromě jiného poranění hlavy.

V uplynulé zimní turistické sezoně slovenští horští záchranáři zasahovali ve více než 2200 případech, vyjížděli hlavně ke zraněným lyžařům. S odstupem nejčastěji pomáhali Slovákům, dále pak Polákům a Čechům.

Loni ve slovenských horách přišlo o život více než 50 lidí. To byl výrazný nárůst oproti předchozímu období, kdy HZS od roku 2014 zaznamenala na horách nanejvýš 40 úmrtí ročně.

Video  Rastislav nepřežil pád ze skály v Malé Fatře  - Horská záchranná služba SK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi