„Ke 30 letům chceme armádu ukázat trochu jinak, než je veřejnost zvyklá, a to ukázkami na vodě přímo v centru hlavního města,“ poznamenala Hölzelová. Zdůraznila, že půjde o ojedinělou akci, která se v minulosti dosud v Česku nekonala. Poprvé například v centru Prahy seskočí z transportního vrtulníku Mi-17 do Vltavy 12 výsadkářů a čtyři záchranáři, z vody následně záchranáře vyzvedne další vojenský vrtulník W-3A Sokol.

Součástí programu bude i prezentace ženistů na vodě. „Na Vltavě uvidíte armádní čluny, pontonové soupravy a v rámci závodů budete moci fandit i veslařům z Armádního sportovního centra Dukla,“ dodala Michaela Zacharová z ministerstva obrany.

Návštěvníci se mohou těšit na ukázky vojenské techniky, výzbroje a výstroje. Představí se i vojenští specialisté. Chybět nebudou ukázky výcviku služebních psů, boj zblízka, letecký simulátor bitevníku L-159, exhibiční vystoupení armádní čestné stráže a autogramiáda sportovců ASC Dukla.

Armáda také nachystá stánky, ve kterých se budou prezentovat jednotlivé složky ministerstva obrany a armády včetně státních podniků. Poprvé se také na veřejnosti bude prezentovat Vojenské zpravodajství, které představí práci satelitního centra nebo ukázky kybernetické obrany České republiky.

V rámci projektu POKOS (Příprava občanů k obraně státu) si návštěvníci budou moci vyzkoušet vojenské testy fyzické připravenosti, základy první pomoci a chemickou ochranu. Program doprovodí i Ústřední hudba Armády České republiky a vojenský umělecký soubor Ondráš.

Účast na akci přislíbila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Karel Řehka. "Na akci srdečně zveme školy i širokou veřejnost, vstup je zdarma," doplnila Zacharová.

Video
Video se připravuje ...

Aktivní zálohy Armády ČR trénovali ochranu elektrické rozvodny. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
43 fotografií