Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Postrach podvodníků Čanyševová: Bývalá spolupracovnice Navalného dostala 7,5 roku vězení

Autor: ČTK, swp - 
14. června 2023
16:28

Soud v Rusku dnes poslal na sedm a půl roku do vězení bývalou spolupracovnici opozičního představitele Alexeje Navalného Liliji Čanyševovou, informuje portál Meduza. Čanyševová čtyři roky vedla regionální Navalného štáb v ruském městě Ufa na Urale. Zadržovaná je od roku 2021, kdy ji ruská justice obvinila z extremistické činnosti. V pondělí začne nový proces také s vězněným Navalným, proti němuž vyšetřovatelé vznesli nová obvinění. Podle kritiků režimu v Moskvě je stíhání Navalného i lidí v jeho okolí politicky motivované.

Proces s 41letou Čanyševovou se odehrával za zavřenými dveřmi. Obžaloba pro ni žádala trest odnětí svobody na 12 let a pokutu 700.000 rublů (přibližně 183.300 korun). Soud ji nakonec shledal vinnou z vyzývání k extremismu a vytvoření extremistické organizace. V roce 2021, nedlouho před parlamentními volbami, označily ruské úřady za extremistické veškeré organizace spojené s Navalným.

Bývalá koordinátorka štábu v Ufě byla podle Meduzy první zadrženou v případu, kdy se pod záminkou boje s extremismem ruská justice zaměřila na Navalného a jeho okolí. V okamžiku zadržení už Čanyševová pro Navalného organizaci ale nepracovala.

O Čanyševové, která dříve působila také jako úspěšná auditorka, hovořili ostatní Navalného spolupracovníci jako o výrazné političce nebo o „postrachu místních podvodníků“. Pro Navalného a jeho okolí byl boj s korupcí jedno z hlavních témat.

Navalnyj je za mřížemi od ledna 2021. Odsouzen byl původně na 2,5 roku, později byl v jiném procesu odsouzen ještě na devět let. Trest si odpykává ve vězeňském táboře ve Vladimirské oblasti, kde ho podle jeho slov pravidelně zavírají na samotku s velmi přísnými podmínkami.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi