Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vychrtlému Navalnému „pomohli“ na samotce silnou lampou. Bojí se, že oslepne

Autor: mav, lig - 
31. ledna 2023
05:00

Vězněný ruský opozičník Alexen Navalnyj (46) či jeho blízcí si stěžují, že ve vězení nemá adekvátní podmínky. V minulých dnech se na to podívala úřední kontrola. Výsledek? Ještě mu přihoršili! Místo polotmy teď má 16 hodin na samotce oslepující světlo.

Od loňského jara je Navalnyj ve věznici s maximální ostrahou IK-6 Melechovo ve Vladimirské oblasti, nedaleko Moskvy. Velkou část té doby strávil na samotce kvůli údajným kázeňským prohřeškům – špatně se představil, nezapnul si poslední knoflík, na chodbě nedržel správně ruce za zády nebo si dovolil citovat Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv.

Jeho četné stížnosti na nepřiměřené podmínky koncem ledna přijela zkontrolovat Veřejná monitorovací komise, jež má v Rusku hlídat dodržování lidských práv ve věznicích. Inspekce konstatovala, že vše je v pořádku, jen osvětlení cely se jeví nedostatečné, uvedl ruský deník Kommersant.

Pomsta bachařů

Na twitteru pak Navalnyj Alexeji Melnikovovi a Georgiji Volkovovi z komise adresně poděkoval: „Díky kluci, bylo to zatraceně užitečné. Přišli jste za mnou a říkali, jak je to se mnou cool, skvělé a legální. Ale to je v pořádku. Rozumím novým pracovním podmínkám vězeňské správy. Ale na konec své zprávy jste přidali větu: ‚Problém je pouze s osvětlením.‘ V důsledku vaší návštěvy se tedy absolutně nic nezměnilo (a ani vaše léky mi nebyly předány), kromě toho, že do mé cely o rozměrech 2x3 metry byla umístěna obrovská lampa, v níž svítí až tři velké žárovky,“ popisuje twitterový účet Navalného. „Pořád nemám přirozené světlo, ale umělého osvětlení tolik, že mi může závidět kdejaký operační sál.“

Sedět v takovém světle je na zbláznění, stěžuje si. Žádal bachaře, aby aspoň jednu žárovku odstranili, ale prý marně. „Zřejmě jde o jejich pomstu, že jste je donutili předělat osvětlení. Kvůli vám za tři měsíce oslepnu.“

Začátkem ledna zase Navalného manželka Julija vyzvala vězeňskou správu, ať jejímu manželovi poskytne základní léky. Prý vůbec neřešili jeho nachlazení a chřipku. Sám Navalnyj uvedl, že ho dozorci úmyslně nechali nakazit chřipkou, totiž dali k němu chorého spoluvězně.

„Vypadá vyčerpaně. Je skutečně nemocný a trestanecká kolonie mu odmítá poskytnout nejzákladnější a nejnutnější léky. Prostě ho ve vězení pomalu zabíjejí,“ napsala též na twitter Navalného spolupracovnice Ljubov Sobolová.

A dlouhodobě si prominentní vězeň stěžoval i na podmínky na samotce – v malé trestní cele zvané ŠIZO (štrafnoj izlojator) může leda stát či sedět, trpí přitom bolestmi zad. „V pět ráno vám dozorci seberou matraci a polštář, zvednou pryčnu a přichytí ji ke stěně – jako ve vlaku. Je tu železný stůl, železná lavice, umyvadlo a díra v podlaze. A pod stropem dvě kamery,“ popsal Navalnyj režim v ŠIZO.

Zákonný limit je 15 dní v takové cele – ale Navalnému takový trest udělili několikrát za sebou. „Nyní tráví 11. období v ŠIZO v podmínkách mučení,“ informoval jeho tým na twitteru 27.  ledna. Od poloviny srpna to už dělá 113 dní izolace ze 165, tedy v normálním vězeňském režimu byl jen třetinu toho času.

Aktivisté v Německu, u ruského velvyslanectví v Berlíně, postavili maketu takové cely, aby si lidé mohli Navalného podmínky lépe představit.

Roku 2021 dostal trest dvou a půl roku odnětí svobody kvůli porušení podmínky dřívějšího rozsudku, když se vzhledem k hospitalizaci v Německu nedostavoval na povinné kontroly. Zatkli ho před dvěma lety, sotva se z Německa vrátil. Loni v březnu se přidalo devět let vězení za údajnou krádež financí, jež nasbíral na svou prezidentskou kampaň, a za pohrdání soudem.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Melberi ( 1. února 2023 02:06 )

Severní Korea?

Melberi ( 1. února 2023 02:06 )

Severní Korea?

Th0r_z_h0r ( 31. ledna 2023 19:54 )

Kdo dodrzuje zakony zeme, tak se nemusi bat, co tam mas dal, kyjevskej trolle?

Uživatel_154162 ( 31. ledna 2023 16:00 )

A po tomhle teroru tady u nás spousta kretenu touží. Oni si proruske filcky myslí že na ně by byl Putin hodnej. Nebyl vy idioti ,jeďte za ním uvidite jak s vámi zamete.

hulmihosoudruhu ( 31. ledna 2023 10:14 )

Putinovci si umí udělat pořádek.

Zobrazit celou diskusi