Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putin jako Berlusconiho blízký přítel: Posílali si drahé dary, jejich dcery pařily na jachtě

Autor: mav, swp - 
14. června 2023
05:00

Zesnulý Silvio Berlusconi (†86) byl výraznou figurou italské a evropské politiky; s žádným světovým politikem si nebyl tak blízký jako s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (70). Vyjednávali spolu velké obchody se zemním plynem, obdivovali se v politické rovině, ale trávili spolu i dovolené – a jejich dcery jakbysmet.

„Byl to politik evropského, ba dokonce světového formátu. Takových je dnes na mezinárodní scéně málo. Byl velkým přítelem našeho lidu a udělal mnoho pro rozvoj obchodních a přátelských vztahů mezi Ruskem a evropskými zeměmi. Byl iniciátorem rozvoje vztahů mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí a právě za jeho účasti byly vytvořeny příslušné mechanismy spolupráce,“ zavzpomínal Putin v den přítelovy smrti. „Na politika to byl mimořádný člověk, protože byl velmi upřímný a otevřený a měl výsadu, kterou politici tohoto kalibru nemají: výsadu říkat, co si myslí,“ řekl reportérovi Rossija-1.

„Silvio byl pro mě drahý člověk, opravdový přítel. Vždy jsem upřímně obdivoval jeho moudrost, jeho schopnost přijímat vyvážená a prozíravá rozhodnutí i v těch nejtěžších situacích,“ uvedl tentýž den Putin v kondolenci do Itálie.

Silvio měl číslo na Vladimira

Vztahy těchto politiků byly nadstandardní, vídali se, ať už byl Putin prezidentem (2000-2008, 2012-dosud), nebo premiérem (2008-12)– a ať byl Berlusconi v čele italského kabinetu (s Putinem se jeho vláda překrývala v letech 2001-2006 a 2008-2011), nebo v opozici. „V krizových chvílích Berlusconi s Putinem telefonoval každý den, italští diplomaté v Moskvě si stěžovali, že kvůli této přímé lince lídrů se k nim rozhodnutí dostávají hotová, bez většího vysvětlování,“ napsal server The Daily Beast.

„Podle našich výpočtů Putin v poslední době absolvoval více bilaterálních setkání s italskými premiéry než se kterýmkoli jiným světovým lídrem,“ konstatovali američtí diplomaté v Itálii v lednu 2009 v reportu, který unikl skrze platformu WikiLeaks. „Putin byl prvním světovým lídrem, který se po volbách v roce 2008 setkal s Berlusconim, přijel na Sardinii navštívit designovaného premiéra ještě předtím, než složil přísahu. I Berlusconi považuje Putina za svého blízkého a osobního přítele a nadále s ním udržuje více kontaktů než s kterýmkoli jiným světovým lídrem.“

Podle důvěrného hodnocení určeného americkému ministerstvu zahraničí „Berlusconi obdivuje Putinův machistický, rozhodný a autoritářský styl vládnutí, který podle italského premiéra odpovídá jeho vlastnímu. Z ruské strany se zdá, že Putin věnoval mnoho energie, aby si získal Berlusconiho důvěru,“ pokračuje diplomatická zpráva. Američané také od svého kontaktu v úřadu italského premiéra zjistili, že si Putin s Berlusconim na svých četných schůzkách vyměňují okázalé dary.

Nešlo jen o politické schůzky, vůdci spolu trávili i nejednu dovolenou. Berlusconi Putina hostil ve své opulentní vile Certosa na Sardinii (podobně jako další lídry včetně Mirka Topolánka), Rus mu to oplácel mj. na své dače u Černého moře. Také ho pozval na turnaj drsných bojových sportů, kde jim společnost dělala hollywoodská akční legenda Jean-Claude van Damme.

A dovolené se netýkaly jen politiků samotných. Putin například v červenci 2002 poslal své dospívající dcery Mariju a Katerinu na Berlusconiho jachtu, kde na ně dohlížela zase jeho dcera Barbara – i proto, že hovoří rusky.

Putinovy náctileté dcery na Berlusconiho jachtě na Sardinii (červenec 2002) Putinovy náctileté dcery na Berlusconiho jachtě na Sardinii (červenec 2002) | Profimedia.cz

Rusky se také domluví tehdejší blízký Berlusconiho poradce Valentino Valentini – do Ruska jezdil svého času několikrát měsíčně, jak zjistili američtí diplomaté. „Co v Moskvě při svých častých návštěvách dělá, je nejasné, ale široce se spekuluje, že dbá na Berlusconiho obchodní zájmy v Rusku,“ konstatuje uniklá diplomatická depeše.

V prvních letech století (a Putinovy vlády) Rusko aktivně nabízelo svůj plyn Evropě, velký zájem na tom měly právě italské firmy – a zřejmě i Berlusconi osobně. Baltským mořem Gazprom vybudoval plynovod Nord Stream, přes Černé moře a Balkánský poloostrov zase plánoval South Stream, mj. ve spolupráci s italskou Eni. „Náhled Eni na energetickou situaci Evropy byl znepokojivě podobný postojům Gazpromu a Kremlu, někdy je protkán rétorickými obraty připomínajícími mluvu sovětské éry,“ varovali američtí diplomaté.

Energetické kšefty s Ruskem

Gazprom navíc chtěl dovážet plyn skrze kontrakt s firmou CEIGH, kde držel třetinový podíl Berlusconiho přítel a blízký obchodní partner. Když se to provalilo, ze smlouvy podle ruského listu Kommersant sešlo, jako i později ze stavby celého plynovodu South Stream.

Na podzim 2009 vyrazil Berlusconi do Petrohradu – dokonce se vykašlal na návštěvu jordánského krále v Itálii – zrovna, když Putin měl 57. narozeniny.  „Nemohu vyloučit, že určitě budou nějak slavit jeho narozeniny, ale není to hlavní důvod návštěvy,“ komentoval podle deníku Times Berlusconiho mluvčí. A hlavní důvod? O něčem může svědčit, že s sebou – kromě lahví „dobrého vína“ Berlusconi vzal jen sluhu, bodyguardy – a poradce Valentiniho.

Italský divadelník Dario Fo oba přátele spojil už roku 2003 v šílené satiře Dvouhlavá anomálie. Politici jsou spolu terčem teroristického útoku, který Putin nepřežije – ale doktoři voperují jeho mozek do Berlusconiho hlavy, která byla také poškozena. O devět let později vznikla i ruská adaptace Berlusputin, kde je to naopak. 

Divadelníci řešili paralely jak politické a soudní, tak osobní. „Berlusconi si nechal transplantovat vlasy, neboť plešatí, a celá Itálie se mu za to směje. Putin si dává botox, aby vypadal mladší. V představení si s tím hrajeme,“ popsala Rádiu Svoboda ruská režisérka Varvara Fajer. „Máme velmi podobné politické události, není náhoda, že tito dva lídři jsou přáteli.“

Vřelé přátelství Berlusconi s Putinem udržoval i po roce 2014, kdy vztahy Ruska se Západem chladly – kvůli kremelskému vměšování se do Ukrajiny. Tehdy Berlusconi kvůli odsouzení v daňovém skandálu nesměl vykonávat žádnou volenou funkci, byl jen předsedou své strany Vzhůru, Itálie.

V září 2014 v souvislosti s Donbasem a Krymem odsoudil „směšný a nezodpovědný sankční přístup k Ruské federaci, která nemůže nebránit ukrajinské občany ruského původu, které považuje za své bratry“. Za rok pak na okupovaný Krym osobně vyrazil, Vladimir Putin ho tam důkladně provedl.

A přátelství se italský expremiér nezřekl ani poté, co Putinova armáda loni na Ukrajinu přímo vpadla. „Ruští ministři již několikrát prohlásili, že jsme s nimi ve válce, protože dodáváme zbraně a finanční prostředky Ukrajině. Osobně nemohu říci svůj názor, protože kdyby se to řeklo tisku, vyšla by z toho katastrofa, ale jsem velmi, velmi znepokojen,“ prohlásil Berlusconi na zasedání své strany v parlamentu loni v říjnu. Šlo o uzavřenou sešlost, ale někdo jeho projev nahrál a předal tiskové agentuře La Presse. „Trochu jsem obnovil vztahy s prezidentem Putinem. Znal jsem ho jako mírumilovného a rozumného člověka,“ zní také z nahrávky. 

Vztahy se obnovily mj. tak, že k 86. narozeninám (jež slavil 29. září, čtyři dny po volbách) dostal Berlusconi z Ruska dvacet lahví vodky a „milý dopis“. Putin slaví o týden později, k sedmdesátinám mu na oplátku putovalo šumivé Lambrusco – a „stejně milý dopis“.

Válku na Ukrajině obecně italský veterán na veřejnosti odsuzoval, ovšem prezidentovu roli se snažil relativizovat: „Putin byl dotlačen ruským obyvatelstvem, svou stranou a svými ministry, aby vymyslel tuto speciální operaci,“ řekl Berlusconi v TV pořadu Porta a Porta. „Vojska měla vstoupit, do týdne dorazit do Kyjeva, nahradit Zelenského vládu slušnými lidmi a pak odejít. Místo toho narazili na odpor, který pak byl živen zbraněmi všeho druhu ze Západu.“ Později se omlouval/vymlouval, že jeho slova média zkreslila – a že historka o lahvích vodky a vína byla vlastně stará, chtěl jen pobavit kolegy a o žádném obnovení vztahů nemůže být řeč.

harpyje ( 14. června 2023 10:55 )

Je to cerny na bilym, doknce i chatbot dokaze vyhodnotit ze v popsany situaci je nutny nalehave hledat mirovy reseni, ze dodavani zbrani a techniky do uz vic nez rok probihajicicho konfliktu je vysoce rizikovy z vicero duvodu vcetne prodluzovani a zvysovani rizika rozsireni konfliktu a tim i utrpeni civilnich obyvatel, snizeni motivace k hledani smiru, zvysovani zbrojeni obecne a dokonce doporucil tlak a sankce i na zeme, ktery zbrane do probihajicicho konfliktu dodavaji. A taky potvrdi ze verejny odsuzovani snah o smir a diplomatickych reseni namisto dalsi eskalace je jasnej odklon od civilizovanosti k primitivismu
Zda se ze dalsi milnik byl pokoren, po prokazani mikroplastu v krevnim obehu cloveka se ukazuje ze stale ne az tak moc chytra umela inteligence je uz ted chytrejsi nez dobra polovina Cechu a vsechny politicky spicky slavnyho Zapadu dohromady

fido2 ( 14. června 2023 09:42 )

milan59 ( 14. června 2023 09:42 )

Wau on je tady na stránkách,že se ptáte?

milan59 ( 14. června 2023 09:41 )

raron ( 14. června 2023 09:39 )

..pojede na funus ?

Zobrazit celou diskusi