Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Policie zadržela skotskou premiérku Sturgeonovou, jde o miliony z kampaně. Po výslechu je volná

Aktualizováno -
11. června 2023
19:55
Autor: ČTK - 
11. června 2023
16:12

Bývalá skotská premiérka Nicola Sturgeonová byla propuštěna bez vznesení obvinění. Sturgeonovou dnes zadrželi v souvislosti s vyšetřováním financování Skotské národní strany (SNP). Vyšetřování i nadále pokračuje, sdělila podle agentury Reuters policie.

Kvůli stejnému vyšetřování byl již na začátku dubna zadržen, vyslechnut a poté bez obvinění propuštěn i manžel bývalé předsedkyně SNP a skotské expremiérky Peter Murrell, který v březnu rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP. Tehdy policisté prohledali rovněž dům Sturgeonové a sídlo strany v Edinburghu.

„Žena je ve vazbě a je vyslýchána detektivy skotské policie,“ uvedla policie. Ta ve svých prohlášeních jména podezřelých nezveřejňuje, dokud nejsou obviněni, poznamenala agentura AP. BBC a další britská média ale zadrženou identifikovali jako Sturgeonovou. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování policie celou záležitost dále nekomentovala.

Zadržení skotské expremiérky, která překvapivě odstoupila začátkem letošního roku, potvrdil i její mluvčí. Na pohovor na policii se podle něj dostavila dobrovolně. „Nicola vždy říkala, že bude spolupracovat při vyšetřování, jestliže o to bude požádána, a i nadále tak činí,“ dodal mluvčí. Další komentář odmítl s tím, že „není vhodné veřejně řešit jakékoli problémy, když vyšetřování nadále probíhá“.

V souvislosti s vyšetřováním bylo v minulosti zadrženo a vyslýcháno i několik dalších vysoce postavených představitelů nacionalistické Skotské národní strany. Nikdo nebyl obviněn.

Policie vyšetřuje, co se stalo s více než 600.000 librami (přes 16,5 milionů Kč), které v roce 2017 vybrala kampaň za nezávislost Skotska. Peníze měly být použity výhradně k tomuto účelu, ale úřady mají podezření, že se tak nestalo.

Zobrazit celou diskusi