Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smrtící útok v egyptské Hurghadě: Žralok zabil turistu (†23) přímo před očima přítelkyně

Aktualizováno -
8. června 2023
20:57
Autor: trm, ula - 
8. června 2023
17:35

Pláže v oblíbeném egyptském letovisku Hurghada jsou od čtvrtečního odpoledne zavřené. Hotely vyvěšují informaci o výskytu žraloků. Zavřené pláže potvrzují i čeští turisté. Zřejmě žralok tygří zabil mladého Rusa, další lidi zranil, zvíře se údajně ještě navečer povedlo chytit.. Podle agentury AP egyptské úřady uvedly, že útočil žralok tygří a že uzavřely 74 kilometrů dlouhý úsek pobřeží. Nepřístupný zůstane až do neděle.

K útoku došl mělo téměř v centru Hurghady na pláži Dream Beach, hned vedle oblíbených hotelů. Podle nepotvrzených informací predátor zranil další dva lidi.

Ruský generální konzul v Hurghadě Viktor Voropajev řekl tiskové agentuře TASS, že smrtící útok se stal ve čtvrtek. „Ruský občan zemřel v důsledku útoku žraloka,“ řekl, přičemž oběť identifikovala jako třiadvacetiletého V. Popova. Ruská média uvádí, že obětí byl Vladimir Popov, ilustrátor na volné noze, který několik měsíců v Egyptě žil.

Děsivé záběry ukazují, že zaměstnanci hotelu křičí na plavce, aby vylezli z vody, když je vidět, jak se žraločí ploutev blíží.

Svědci uvedli, že záchranáři se snažili Popova zachránit, ale žralok byl ryhlejší. Žena identifikovaná v ruských médiích jako Popovova přítelkyně údajně dokázala uniknout. Na některých záběrech na internetu je vidět, jak hystericky pláče na pláži a kolemjdoucí je jí snaží utěšit.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake podle serveru iDNES.cz uvedl, že ačkoli je v Egyptě podle systému Drozd momentálně 250 Čechů, mezi zraněnými žádného neevidují. „Nemáme informace ani o tom, že by se někdo obrátil na náš zastupitelský úřad v Káhiře,“ uvedl Drake, podle něhož ministerstvo po dnešním incidentu nebude vydávat žádné doporučení.

Jak řekla Blesk Zprávám mluvčí cestovní agentury INVIA Jiřina Ekrt Jirušková, agentura nemá hotel, kde se neštěstí stalo, v nabídce pro českou klientelu. „Zřejmě jsou v něm výhradně turisté z Ruska. Nicméně nabízíme hotel tři kilometrů odtamtud,“ informovala Jirušková a potvrdila, že přilehlé hotely skutečně pláže zavírají.

Mezi českými turisty navíc již kolují fotografie, na kterých údajně místní už zabijáckého žraloka chytili a usmrtili.

Úřady nechaly zavřít pláže v celém městě a desítky kilometrů na jih, až do oblasti Makadi. „Je uzavřená pláž do odvolání egyptskou vládou pro velký výskyt žraloků… do odvolání… jsme v Hurghadě na Palm Beach Resort,“ napsala česká turistka. Stejnou zkušenost potvrdila i další Češka ubytovaná v hotelu Sea Gull.

Žraloci tygří žijí v tropických a mírných vodách a patří mezi žraloky, kteří se nejčastěji objevují v globální databázi žraločích útoků na člověka, píše AP.

Ruský konzulát v Hurgadě vyzval ruské občany, aby “byli při pobytu ve vodě ostražití, přísně dodržovali zákazy koupání a potápění, které vydávají egyptské úřady, a striktně dbali varování hotelového personálu a pobřežní stráže a výzev, aby se vrátili na souš„.

V Egyptě jsou případy napadení žralokem spíše výjimečné. V Rudém moři, u kterého letovisko Hurghada leží, je více než 40 druhů žraloků. Někteří z nich mohou způsobit i smrtelná zranění. Například v říjnu 2020 připravil žralok u egyptského letoviska Šarm aš-Šajch o ruku dvanáctiletého ukrajinského turistu, egyptského průvodce pak o nohu. V roce 2018 zemřel v egyptském letovisku Marsá Alam po napadení žralokem český turista. Loni žralok zabil dvě turistky jižně od Hurghady.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tarrica ( 27. června 2023 16:47 )

Naprosto s Vámi souhlasím, někteří ,,lidé,, jsou ubožáci.
To by potom nemohli souhlasit s Američany/ desítky vyprovokovaných válek/ nemohli by se přátelit s Němci /zvěrstva v lágrech,válka/ a s Brity apod.
Vždy záleží na tom, jakým jsi člověkem - jaký je rozdíl mezi těmi, co schvalují smrt turisty a těmi, co napadnou cizí krajiny - žádný.

safinka59 ( 10. června 2023 06:05 )

Nechci reagovat na tuto velkou tragédii, nechci komentovat pocity , kdy otec s rodina koukali on-line na umírání...😪
Musím reagovat na nepochopitelné, odporné a nelidské příspěvky !
Lidi, zbláznili jste se ?! Opravdu trpíte absencí duševní morálky ?! Opravdu nechápete, že taková hrůza musí každého chytnout za srdce bez rozdílu, kdo a odkud ten člověk byl ?!
Jsem máma, jsem babička... nejde se nezamyslet, co kdyby to byl někdo mně blízký ? Létání k moři do různých destinací podstupujeme každý rok a jenom samotná myšlenka, že jste svědkem jakékoliv smrti a nemůžete pomoct je nepředstavitelná ! Styďte se ! Mladý muž byl něčí syn, přítel...máte pocit, že matka a otec, který navíc přihlížel, má jiné city, jinou lásku k dítěti, jenom proto, z je Rus ?!

Mirek Oldyr ( 9. června 2023 12:37 )

O jednoho agresora méně...

zelvik22 ( 9. června 2023 08:01 )

To si myslím taky že zabili úplně jiného. No jo to je vždycky hon na čarodějnice, přitom by stačilo respektovat přírodu a přemýšlet, pak by se tyhle věci neděly

krapotkin ( 9. června 2023 02:35 )

Proč mu radši nekoupil kousek salámu ? Po těch českejch by se udělalo žralokovi šoufl a odplaval by.

Zobrazit celou diskusi