Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zázrak v lese u Charkova: Dvouletou Violettu našli po čtyřech dnech vyděšenou, ale živou

Autor: ČTK - 
28. května 2023
20:05

Po čtyřech dnech nepřetržitého pátrání se podařilo najít dvouletou dívku, která celou dobu strávila sama ztracená v hustém lese, asi deset kilometrů od svého domova ve vsi Skrypaj v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Violetta byla vyděšená, dehydrovaná a vyhladovělá, ale je živá a není v kritickém stavu. Policie hovoří o „neuvěřitelném zázraku“, napsala ukrajinská redakce BBC na svém webu.

Malá Violetta zmizela ze dvora svých rodičů 23. května večer. Hrála si tam se svým dvojčetem a pak odešla neznámo kam. Do pátrání po ní se zapojila tisícovka lidí - policisté, záchranáři a dobrovolníci. Pročesávali lesy, kontrolovali vodní zdroje, domy v okolí a studny. Otec dívky je voják. V době zmizení dítěte byl na frontě, ale přijel a také se zúčastnil pátrání, řekl kriminalista Roman Ivaščenko.

Naděje, že dívku najdou živou, byla téměř ztracena, ale čtvrtý den, v sobotu 27. května, se ji podařilo najít. Dívka byla vyděšená, dehydrovaná a hladová, ale živá a nebyla v kritickém stavu. Vjačeslav Davydenko z policejního velitelství v Charkově řekl, že je to poprvé, kdy bylo tak malé dítě nalezeno po tak dlouhé době živé a zdravé. „Takové emoce nikdo z nás v životě nezažil. Když jsme ji viděli živou, naskočila nám husí kůže. Husí kůže a slzy,“ řekl Ivaščenko.

Dívka se ztratila ve velmi rozsáhlém a hustém lese. Ivaščenko pokládá za zázrak, že se jí divá zvěř ani nedotkla. „Když jsme les pročesávali, málem nás sežral hmyz a říkali jsme si, jak to ta dívka přežije,“ řekl.

Dívka seděla pod stromem a zasténala zrovna ve chvíli, kdy kolem procházeli pátrači, a to ji patrně zachránilo. „Kdyby v tu chvíli nezasténala, možná bychom ji nenašli. Byla schoulená do malé kuličky jako kotě,“ dodal Ivaščenko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi