Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Dárek od rivala: Erdogan získal podporu třetího muže v pořadí, rozhodne to volby?

Autor: ČTK, swp - 
22. května 2023
17:41

Turecký nacionalistický politik a neúspěšný prezidentský kandidát Sinan Ogan dnes oznámil, že ve druhém kole prezidentských voleb podpoří současnou hlavu státu Recepa Tayyipa Erdogana. Ogan v prvním kole prezidentské volby skončil třetí s pěti procenty hlasů. Turecko čeká druhé kolo hlasování v neděli 28. května a Erdogan se v něm utká s lídrem opozice Kemalem Kiliçdarogluem.

„Chtěli bychom, aby bylo známo, že naše rozhodnutí je motivováno jedině budoucností tureckého národa, jednotou a celistvostí naší země a její stabilitou,“ uvedl Ogan dříve k rozhodnutí na facebooku.

První kolo voleb hlavy státu 14. května vyhrál Erdogan s 49,52 procenta hlasů a Kiliçdaroglu skončil druhý se 44,88 procenta. Jen polovina procentního bodu tak prezidentovi chyběla k obhájení mandátu hned v prvním kole. 

Kiliçdaroglu po této nečekaně vysoké prohře přitvrdil tón volební kampaně. Prohlásil mimo jiné, že bude-li zvolen prezidentem, pošle z Turecka domů všechny migranty, kteří přišli do země nelegálně. Erdogana rovněž viní ze zaprodání se Rusku a kritizuje jej za represe vůči jeho kritikům.

Turecko hostí skoro čtyři miliony běženců, kteří utekli ze Sýrie před občanskou válkou, jež tam začala v roce 2011. Je to nejvíce ze všech zemí, kam Syřané uprchli. Země se v posledním více než roce potýká s vysokou inflací a obyvatelům výrazně rostou životní náklady, což v některých oblastech podnítilo protimigrantské nálady.

Video  Petr Sokol a Martin Brys hovoří o volbách napříč různými zeměmi.  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi