Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Francouzský exprezident před soudem: Sarkozyho viní z korupce. A jeho kampaň prý financoval Kaddáfí

Autor: ČTK - 
12. května 2023
06:36

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy by měl podle prokuratury stanout před soudem kvůli obviněním z korupce a nezákonného financování kampaně, a to v souvislosti s údajným financováním jeho úspěšné prezidentské kampaně v roce 2007 z Libye. Informovala o tom podle agentury Reuters francouzská finanční prokuratura.

Prokuratura vyšetřovala tvrzení, že bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí poslal na Sarkozyho volební kampaň miliony eur v hotovosti. S těmito tvrzeními jako první přišel jeden ze synů někdejšího libyjského autokrata.

Finanční prokuratura uvedla, že Sarkozy je jedním ze 13 lidí, kteří by měli být souzeni. Exprezident konkrétně čelí obvinění ze „zatajování legalizace výnosů z trestné činnosti, pasivní korupce, nezákonného financování kampaní a zločinného spolčení s cílem spáchat trestný čin, za který lze uložit deset let vězení“.

Strany sporu nyní mají vyložit své argumenty před vyšetřujícím soudcem, který rozhodne o tom, zda doporučení prokuratury vyhoví. Sarkozy obvinění vždy odmítal. Jde přitom jen o jednu z kauz, kvůli nimž byl v uplynulých letech stíhán. V březnu 2021 byl odsouzen ke třem letům vězení, z toho dvěma podmíněně, za úplatkářství a obchodování s vlivem. V tomto případě má ještě příští týden rozhodnout odvolací soud.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi