Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Státy EU budou s plynem šetřit ještě rok, shodli se ministři. Experti ale mají obavy

Autor: ČTK, mav, swp - 
28. března 2023
16:40

Země Evropské unie o rok prodlouží dobrovolné patnáctiprocentní omezení spotřeby plynu, aby si zajistily jeho dostatečné zásoby na příští topnou sezonu. Shodli se na tom dnes ministři energetiky členských států, kteří podpořili návrh Evropské komise (EK) na prodloužení loni zavedených úspor do března příštího roku. 

Evropský blok se v reakci na omezování dodávek plynu z Ruska kvůli invazi na Ukrajinu poprvé rozhodl snížit spotřebu loni v červenci za českého předsednictví. Pravidla spojená mimo jiné se snižováním teplot ve veřejných budovách platí od loňského srpna do tohoto pátku.

„Dohoda o snížení spotřeby plynu nám i celé EU výrazně pomohla zvládnout uplynulou zimu bez dodávek z Ruska,“ tweetoval už před zasedáním český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Fungovalo to dobře a je to nejlepší způsob, jak zaručit dosažení odpovídající úrovně zásob,“ řekla komisařka pro energetiku Kadri Simsonová. Místo plánovaných 15 procent podle ní Unie dokázala spotřebu snížit do ledna o více než 19 procent.

Někteří experti se však obávají, že omezovat poptávku po plynu bude složitější v nadcházejících teplých měsících, kdy se tato surovina nepoužívá k vytápění, ale zejména v průmyslu. Proti návrhu dnes byli ministři z Maďarska a Polska, což ale jeho přijetí na ministerské úrovni nezabránilo. Členské země návrh písemně schválí v příštích dnech.

Video  Expert o klesajících cenách energií: Nejlevnější zemní plyn od začátku války, zlevní i elektřina  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hoonza ( 29. března 2023 05:39 )

Úspory plynu byly kvůli teplé zimě, ne z důvodu šetření.

Zobrazit celou diskusi