Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dohra protestů ve Francii: Zatýkání, ohně, výtržnosti a odložená návštěva krále Karla III.

Aktualizováno -
24. března 2023
14:43
Autor: ČTK, swp - 
23. března 2023
20:55

Při protestech proti francouzské důchodové reformě zadržela policie ve čtvrtek a v noci na dnešek 457 lidí, zranění utrpělo 441 policistů. Informoval o tom dnes ráno francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Počty zadržených a zejména zraněných jsou vyšší než při posledních protestech. V západofrancouzském Bordeaux podle deníku Le Monde hořela část radnice, kde měl být v úterý uvítán britský král Karel III. Nicméně návštěva krále Karla III. se kvůli protestům proti francouzské důchodové reformě odkládá, oznámil Elysejský palác. Macron a král si volali. Podle Darmanina si poslední protesty vyžádaly také výrazně více škod než ty předešlé. Výtržnosti přičetl krajní levici. Francouzská premiérka Élisabeth Borneová označila násilnosti za nepřijatelné, stejně jako prezident Macron.

 

Demonstranti ve čtvrtek ve Francii zablokovali pařížské letiště, ochromili železniční dopravu a na některých místech se střetli s policií, uvedla agentura Reuters. V západofrancouzském městě Nantes použila policie proti protestujícím slzný plyn, v Rennes zase vodní děla.

Po celé zemi se konalo další kolo stávek na protest proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho velmi nepopulární důchodové reformě, uzavřeny byly některé školy a kvůli stávce popelářů se na ulicích hromadily odpadky. Devátého kola manifestací se ve čtvrtek podle ministerstva vnitra zúčastnilo 1,08 milionu lidí, podle odborářů až 3,5 milionu. 

Na řadě míst se protesty vyhrotily a musela zasahovat policie. Darmanin, který se dnes k protestům vyjádřil na kanálu CNews, potvrdil, že jenom z Paříže bylo z meziodborových demonstrací hlášeno „903 požárů pouličního mobiliáře nebo popelnic“. Požáry a chaos po sobě podle Le Figaro zanechaly protesty v ulicích Paříže, Rennes, Bordeaux, Lorientu či Lyonu.

Požár radnice v Bordeaux:

Jak napsal list Le Parisien, protestující již brzy ve čtvrtek ráno zablokovali dálnici poblíž Toulouse na jihozápadě země a autobusové depo ve městě Rennes. Zablokovali rovněž letiště Charlese de Gaulla v Paříži a ochromili i provoz rafinerií. Až do pátku zablokovali terminál pro zkapalněný zemní plyn (LNG) v Dunkirku na severu Francie. Vysokorychlostní železniční spoje, regionální vlaky, pařížské metro a veřejná doprava v dalších velkých městech byly rovněž narušeny. Zrušeno bylo asi 30 procent letů z pařížského letiště Orly.

Protestující rovněž zablokovali dálnice a mimoúrovňové křižovatky, aby zpomalili provoz v okolí měst Lille či Lyon. Nedaleko Toulouse blokovaly dopravu hořící barikády na dálnici, kouř stoupal vysoko do oblak. Vlaky nejezdily ani v Marseille. Na severním předměstí Paříže několik desítek odborářů zatarasilo autobusové depo v Pantinu. Asi 200 vozidel tak během ranní dopravní špičky nemohlo vyjet. „Prezident by měl vzít v úvahu touhy a potřeby svého lidu. Není král, měl by lidem naslouchat,“ uvedla 48letá Nadia Belhoumová, jedna z řidiček autobusů, která se protestu účastnila.

Macron ve středu uvedl, že důchodová reforma musí vstoupit v platnost do konce roku. Prosazována přitom bude demokratickou cestou, ujistil v televizním rozhovoru. Interview se konalo dva dny poté, co vláda při speciální proceduře ustála hlasování poslanců o nedůvěře těsným rozdílem devíti hlasů, čímž nepopulární změny důchodového systému v parlamentu nakonec prosadila.

„Nejlepší odpovědí, kterou prezidentovi můžeme dát, je, že miliony lidí budou stávkovat a vyjdou do ulic,“ uvedl Phillippe Martinez, šéf odborového svazu CGT. „Lidé jsou hodně naštvaní, je to výbušná situace,“ řekl Martinez na úvod dnešního protestního shromáždění v Paříži. Odboroví vůdci vyzvali ke klidu, i oni ale dávali najevo svůj vztek a pobouření nad Macronovými prohlášeními, která nazvali „provokativními“.

V Paříži se protestů podle úřadů zúčastnilo 119 000 lidí, podle CGT až 800 000. V čele průvodu rychle propukly násilnosti: Menší skupiny anarchistů na pořádkové síly házely dlažební kostky, lahve i pyrotechniku, rozbíjely okna či autobusové zastávky, zapalovaly odpadkové koše a vyplenily restauraci s rychlým občerstvením McDonald's. Policisté museli na rozehnání protestujících použít slzný plyn, zadrželi celkem 26 lidí. Po celé Francii ale byly pochody převážně pokojné, uvedla agentura Reuters.

Protesty proti penzijní reformě, která mimo jiné počítá s postupným zvýšením věku odchodu do důchodu ze 62 na 64 let, se konají již od ledna. Většina proběhla pokojně, nespokojenost a zloba ale mezi protestujícími narůstá. Během posledních sedmi nocí se v Paříži a dalších městech konalo několik spontánních demonstrací, při nichž protestující zapalovali odpadkové koše, odehrály se i střety s policií.

Vláda musí zákon o penzijní reformě stáhnout, řekl televizi BFM Laurent Berger, předseda odborové konfederace CFDT, jež patří k největším v zemi.

Macron: Náslilí neustoupíme

Prezident Macron dnes ostře násilnosti odsoudil. Na tiskové konferenci po summitu EU v Bruselu ujistil, že jeho vláda se nepodvolí násilí. Ohledně penzijní reformy pak vyčká rozhodnutí francouzského nejvyššího soudu. „V ničem se nepodvolíme násilí, násilí odsuzuji co nejrazantněji,“ řekl Macron.

Důchodová reforma je podle vlády nezbytná, jinak hrozí krach důchodového systému. Kromě zvýšení věku odchodu do důchodu se má zvýšit i počet odpracovaných let nutných pro získání plné výše penze. Díky reformě ale mají získat možnost dřívějšího odchodu do důchodu lidé, kteří začali pracovat velmi mladí nebo vykonávali vysoce náročné povolání, například v hlučném prostředí či v noci. Nově se má také započítávat mateřská či otcovská dovolená a například zvýšit minimální starobní důchod.

Na řadě míst se protesty vyhrotily a musela zasahovat policie. Jen z Paříže bylo ve čtvrtek pozdě večer hlášeno na 140 požárů. Zatčeno zde bylo 103 lidí. V Bordeaux krátce hořela část radnice, v Nantes zase demonstranti vnikli do budovy správního soudu, vyplenili recepci a rozbili okna a dveře. Poškozeno bylo také několik obchodů. V Lorientu na severozápadě 68milionové země se terčem útoků části demonstrantů stala městská policejní stanice, jinde zase na policisty létaly dlažební kostky nebo zápalné lahve.

Podle ministra Darmanina si čtvrteční protesty, za něž kritizoval extrémní levici, vyžádaly výrazně větší škody než předešlé demonstrace. Například počet radikálů v Paříži odhadl na 1500. „Jsou tu výtržníci, často krajně levicoví, kteří chtějí rozložit stát, zničit policii a nakonec převzít instituce,“ uvedl ministr podle AP. „Krajní levice chce zaútočit na republiku,“ citoval ho francouzský tisk.

 

JaNat ( 24. března 2023 18:28 )

To samé když se něco nelíbí Italům, ti jdou hned do ulic a ne jako my, že si necháme všechno líbit. Ale to je tím, že tu máme falšenou lůzu, která novému prezidentovi i této vládě jan pochlebuje a nechce přiznat jejich chyby.

JaNat ( 24. března 2023 18:26 )

A slyšela jsi? Prezident chce sjednotit národ, ale s těmi demonstranty se bavit nemíní. Právě jim by měl naslouchat a s nimi a o jejich problémech hovořit. To je préza jako tupá fréza. A furt se najdou slinty co ho tu budou opěvovat.

Uživatel_5190006 ( 24. března 2023 17:55 )

Co slovo to blbost... Unikát... 🤣🤣🤣

jajas ( 24. března 2023 17:32 )

Taky mně to napadlo....u nás se pět poldů vrhne na jednoho občana.....ve Francii by nevěděli, která bije nebo kdo je bije....

naidka ( 24. března 2023 17:14 )

V Praze byla poklidná demonstrace, největší "výtržnost" byl pokus o sundání vlajky UA z budovy muzea, přesto čeští politici včetně nového prezidenta byli demonstranty zhnuseni, prý jsou to buřiči a proruští trollové a anarchisti ... co by asi řekli na tuto demonstraci, ubožáci.

Zobrazit celou diskusi