Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výlet do země ragbyových vítězů: V JAR znají Havla, grilují pštrosy a turisty uhrane Stolová hora

  • Autor: Darina Jíchová - 
    4. 11. 2023
    15:55

    Jihoafrická republika není na „první dobrou“ úplně typickou dovolenkovou destinací Čechů, na druhou stranu zase není tak netypickou. Co se člověku jako první vybaví, když slyší název této země? Asi Mys Dobré naděje nebo Stolová hora nebo ragby, přece jen Springboks, jak se jihoafrické ragbyové reprezentaci přezdívá, letos obhájili mistrovský titul. Já osobně jsem ale cestovala za sluncem a vínem. A na první pohled je JAR pro turistické oko ráj na zemi, krásná příroda, vzhledem k silné koruně poměrně příznivé ceny - řidiči ocení cenu benzinu, litr benzínu po celé zemi stojí pod 30 korun, barvy, teplo – ano, v JAR pomalu přechází jaro v léto, a dobré jídlo. Jako každá země i Jihoafrická republika má svá ALE, jedním je třeba load shedding, dalším pak i nedostatek vody. A pro novináře už rok píšící o krvavé válce na Ukrajině vrhá na krásu přírody i stín spolupráce JAR s Ruskem.

  • 1.Když nejde proud

    Sotva jsme přiletěli do Kapského Města, ještě jsme neopustili ani letiště, a už nás náš řidič upozornil na load shedding. Co je load shedding? Pro Jihoafričany nepříjemná záležitost, která se táhne už několik let, v podstatě od roku 2007. Jde vlastně o záměrné přerušování - anebo masivní snížení dodávek proudu, jejich frekvenci určuje stupeň nedostatku energie. Když jsme přilétali, byl zrovna stupeň 3. Slovy našeho řidiče „vlastně pohoda“.

    Load shedding

    Co to znamená v praxi? Naplánováné přerušení, a to devětkrát během čtyřdenního období na dvě hodiny v kuse nebo devětkrát během osmidenního období na čtyři hodiny v kuse, vysvětlují oficiální stránky například Kapského Města, které pravidelně informují, v jakém stádiu se zrovna oblast nachází. To bylo klíčové i pro mě, protože mým „novým domovem“ se pro pobyt v JAR stalo město nedaleko Kapského Města Hout Bay.

    Kapské Město: Load shedding - záměrné vypínání proudu. Kapské Město: Load shedding - záměrné vypínání proudu. | Reuters

    Zajímalo mě, jak se load shedding dotkne zrovna mě, nedokázala jsem si představit, že mi najednou - a několikrát denně - vypnou proud. Jak jsem zjistila, dům, kde jsem zůstávala, má solární panely, takže na výpadky elektřiny tolik netrpí. I když stane se, že někdy nejdou úplně všechny zásuvky a tedy i některé spotřebiče. Důkazem toho, že nastal load shedding u mě „doma“ v Hout Bay, bylo především to, že problikla světla, šlo o signál toho, že jsme přešli na energii ze solárních panelů.

    Hned pár dní po příletu jsem se setkala s load sheddingem mimo dům – uprostřed středně rušného dopoledne v nákupním středisku. Zastihlo mě to na pokladně, světla neproblikla, ale zhasla. Místní to nechalo v klidu, já se zvědavě ptala pokladního: Asi load shedding, co?

    „No, jo už zase, tak poslední platba kartou, pak hotovostí,“ reagoval v klidu. Dodal pak, že jsou už prostě zvyklí. A to tak, že mají k ruce i přednabité platební terminály. Slovy Jihoafričanů: „Vypnou to a my prostě jdeme dál.“ S výpadky proudu – byť záměrného – je spojena spousta dalších nepříjemností, třeba problémy s kanalizací. Load shedding se týká i čerpacích stanic odpadních vod, několikrát tak kvůli úniku z kanalizace musely být uzavřeny oblíbené pláže kolem Kapského Města. A neobvyklý není ani zápach v ulicích měst.

     

  • 2.Věčně zářící pouliční lampy

    Vzhledem k této situaci pro mě bylo nepochopitelné, proč i přes den svítí pouliční osvětlení. To je věc, co samozřejmě nevrtá hlavou jen turistům, řada rezidentů se se stejnou poznámkou obrátila na město. Některé lampy jsou solární, většina z nich jsou však klasické. „Za normálních okolností by nebylo žádné ospravedlnění pro zbytečné plýtvání elektřinou,“ reagovalo město na dotazy obyvatel. „Nicméně existuje několik důvodů, proč město oprávněně nechává přes den rozsvícená pouliční světla,“ navázali zastupitelé.

    A o jaké důvody se jedná?

    • Město může ponechat rozsvícená veřejná světla na určitých silnicích spravovaných městem, aby zabránila krádežím elektřiny a vandalismu pouličního osvětlení a elektrické infrastruktury.
    • Pouliční osvětlení lze zapnout ručně pro účely údržby, aby byly kabely pouličního osvětlení chráněny před fyzickým poškozením civilními dodavateli.
    • Ovládací mechanismus, který automaticky zapíná a vypíná světla, může být vadný.

    „Obyvatelům se to může zdát jako masivní plýtvání elektřinou, ale město k tomu má dobré důvody a výhody ponechání lamp v provozu daleko převyšují výhody jejich vypnutí. Je také důležité, aby obyvatelé věděli, že pouliční osvětlení je velmi účinné a má nízkou spotřebu energie. Dopad svítících světel není tak velký, jak by se mohlo zdát,“ objasnil člen výboru starosty města pro energetiku a změnu klimatu Phindile Maxiti. Zejména pokud jde o krádeže a vandalismus, Maxiti uvedl, že udržování relativně malých úseků zapnutých lamp bledne ve srovnání s astronomickými částkami spojenými s výměnou stejně dlouhého odcizeného kabelu a vybavení.

    Jihoafrická republika: Load shedding - záměrné vypínání proudu. Jihoafrická republika: Load shedding - záměrné vypínání proudu. | Reuters

    To by byl load shedding, turista to na jednu stranu asi ani nevnímá, ubytování zpravidla mívají svoje solární panely či generátory. Pokud se tedy fáze odlehčení nepřehoupnou do své druhé poloviny, stupňů je celkem 8. Po mém odjezdu nastal stupeň 6, to znamená, že k „odlehčování“ může dojít 18krát po dobu čtyř dnů, a to až na čtyři a půl hodiny v kuse. „Tady už i pomoc solárních panelů může být krátká, chce to tak mít aspoň u sebe nabitý mobil i nabitou powerbanku,“ radí zkušená Jihoafričanka z Camp Bay. Tipů a triků mají místní spousty, pro turisty tohle prý však stačí.

    Kde dál si všimnout load sheddingu? Moje další zkušenost byla v poměrně vyhlášeném podniku, kde po zaplacení několika hostů a jejich odchodu nastala mírná panika, load shedding přišel opět v nejvíc nevhodnou dobu – při placení. Na displeji sice svítila platba schválena a hosté odešli, nicméně číšnici si nebyli úplně jistí, zda platba prošla. Podle provozní bylo však nakonec vše v pořádku, řekla, že jde bohužel o běžnou situaci, že v následku výpadků systému chvíli trvá, než se aktualizuje a skutečně platbu příjme.

  • 3.Nedostatek vody

    A další nechvalný fenomén je nedostatek vody, rozhodně to není tak špatné jako v letech 2015-2018, případně v roce 2019, kdy jsem Jihoafrickou republiku navštívila poprvé a kdy byly všude možně billboardy, plakáty a různé rady, jak šetřit doma vodou. Lidé měli – a stále mají – tendence zásobit se vodou.

    Stín jejího nedostatku se v zemi drží pořád, v časopisech stále lze najít návody, jak doma šetrně a udržitelně zacházet s vodou, mnozí místní si pořídili i nádrže. Moje setkání s nedostatkem vody, bylo trochu spojené i s load sheddingem. Vyrazila jsem s přáteli na brunch a zatoužila jsem po své denní dávce kofeinu a karafě vody na stole, ani jedno jsem si ten den bohužel nemohla dopřát – netekla voda a nesplachovaly záchody. Servírky nám vysvětlily, že to sice nebývá časté, nicméně se s tím setkávají a souvisí to jak s krizí ohledně vody, tak s krizí nedostatku proudu. Závadu zvládli opravit, jen ne ten den, kdy jsem sem vyrazila já.

  • 4.JAR: Rusko a Ukrajina

    Česko proslulo svou pomocí Ukrajině a solidaritou s Ukrajinci, ta se odehrává na celostátní i osobní rovině. Není netypické vidět ukrajinskou vlajku nejen na státních budovách, ale také v oknech škol, domovů či firem. I v okolí Kapského Města lze narazit na modrožluté prapory a lidé válku na Ukrajině rovněž sledují, jak mi potvrdila prodejkyně ze stánku na trhu ve čtvrti V&A Waterfront. Probraly jsme mimo jiné i české prezidentské volby, jméno „Pavel“ zatím mezi lidmi nerezonuje tak jako jméno prvního českého prezidenta Václava Havla.

    Že Jihoafričané znají Havla, jsem se přesvědčila v roce 2019 v botanické zahradě Kirstenbosch, kde jsem se před bustou Nelsona Mandely dala do řeči s jedním postarším párem. Kromě toho, že mi řekli, že jsem „nežila, dokud jsem nebyla na bbq s Jihoafričany“, si moji větu, že jsem z Prahy, ihned spojili s prezidentem Havlem.

    Protesty proti společnému námořnímu cvičení JAR, Číny a Ruska. Protesty proti společnému námořnímu cvičení JAR, Číny a Ruska. | Reuters

    Jihoafrická vláda sklízí kritiku – doma od opozice a lidsko-právních organizací a ve světě od Západu, za společné námořní cvičení s Ruskem a Čínou, které v zemi probíhalo od 17. do 27. února. V Kapském Městě se proti přítomnosti ruských válečných lodí i protestovalo. Demonstranti volali po odvolání celého cvičení. Oficiální postoj jihoafrické vlády je, že se nestaví ani na jednu stranu. Pořádání cvičení s Ruskem ale podle opozice vypovídá o něčem jiném.

    Nicméně společné cvičení s Ruskem a přítomnost ruských válečných lodí ve vodách JAR odsoudil například přední jihoafrický deník Daily Maverick. „Nemorální, hloupé, nepraktické,“ objevilo se v komentáři ke cvičení. O příklonu k Rusku mluví i to, že jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa v dubnu na sjezdu ANC oznámil, že JAR vystoupí z Mezinárodního soudního soudu (ICC), který podle něj vydal „nespravedlivý“ zatykač na Putina. Nicméně kancelář prezidenta urychleně stáhla jeho prohlášení a označila ho za chybu a nedorozumění.

    V červnu 2023 dokonce jihoafrický prezident přicestoval do Ruska s „mírovou misí“, jeho záměrem bylo debatovat o konci války na Ukrajině. Nepřineslo to však kýžené ovoce, delegace afrických lídrů v čele s Ramaphosou nebyla schopna „přinutit“ Putina a Zelenského k mírovému jednání. Jihoafrický prezident osobně jednal také se svým ukrajinským protějškem.

  • 5.Vinařský ráj

    Jihoafrická republika je rovněž domovem mnoha vín, řada z nich má i přídomek „nejlepší“, tamní vinaři se totiž pravidelně umisťují ve světových žebříčcích. A jedním z takových vinařství je i Creation, jejich vína, byť v omezeném množství, jsou k sehnání i v Česku, stejně tak do Prahy jejich nejlepší someliéři sem tam zavítají a uspořádají degustaci. V čem je ale toto vinařství výjimečné? Na tohle by se mohli chytit hlavně čeští požitkáři, v Creationu se totiž zaměřují na dokonalé párování vína a jídla – vše je promyšlené do posledního detailu, aby víno a pokrm nelahodily jen chuťovým buňkám, ale také oku a nosu – a někdy dokonce i hmatu a sluchu.

    Turistické atrakce v JAR: Vinařství Creation. Turistické atrakce v JAR: Vinařství Creation. | Archiv Blesku

  • 6.Grilování jako národní sport

    Jihoafričané milují ragby, patří mezi tzv. velkou trojku nejoblíbenějších sportů, trojice vedle ragby doplňuje fotbal a kriket. Svou zdatnost v ragby ukázali sportovci při obhajobě titulu z roku 2019 během letošního Mistrovství světa v ragby, které se na podzim konalo ve Francii. Neoficiálním sportem, který je pak možná ještě milovanější než ragby, je grilování, jihoafrická bbq jsou věhlasná. Já tak měla například možnost ochutnat i impalu – jeden z druhů afrických antilop, pštrosa, hruj kapskou – čerstvě uloveného tamního úhoře, a spoustu dalšího.

    Turistické atrakce v JAR: Vinařství Creation. Turistické atrakce v JAR: Vinařství Creation. | Archiv Blesku

  • 7.Stolová hora, voda, paragliding a spol.

    Co dělat v Kapském Městě a okolí? Možností je nespočet, rozhodně stojí za návštěvu Stolová hora a další vrcholky jako Lion Head, Signal Hill nebo Devil´s Peak, všechny se dají zdolat pěšky, ale na Stolovou horu jede i lanovka a na Signal Hill dojedete i autem či autobusem. Pro milovníky adrenalinovějších sportů je možné stoupat na Lion Head i potmě, případně na Signal Hillu vyzkoušet paragliding. Okolí Kapského Města vyhledávají rovněž cyklisti a potápěči – cyklisti kvůli scénické trase na Chapman´s Peak, potápěči pak kvůli vodám tamních zátok.

    Turistické atrakce v okolí Kapského Města. Turistické atrakce v okolí Kapského Města. | Archiv Blesku

    Koupání je na pováženou, tedy otužilci o tom asi vůbec přemýšlet nemusí, ostatní ochrání neopren. Vlny pak lákají především surfaře. Milovníky zvířat můžou oslovit pštrosí farmy, nebo tučňáčí rezervace, případně i akvárium ve čtvrti V&A Waterfront, nebo programy záchranné stanice DARG.

    Dva moje skromné tipy – jakýkoliv trh, hlavně ty s jídlem, případně s dopoledním či večerním koncertem. Je jich plno, rozhodně se netýkají jen Kapského Města. Druhý tip je botanická zahrada Kirstenbosch na úpatí Stolové hory. Zabavíte se tam i na celý den, dospělí i děti. Zahrada je i interaktivní a v letní sezóně lze zajít – za poměrně hezkou cenu – i na koncert. Zajímavé je, že vstupné do zahrady je rozdělené – vyšší pro turisty, nižší pro místní. To samé platí pro přírodní rezervaci Cape Point Nature Reserve, zde leží i Mys Dobré naděje.

    Turistické atrakce v JAR: Maják na Mysu Dobré naděje. Turistické atrakce v JAR: Maják na Mysu Dobré naděje. | Archiv Blesku

    Není to specifikum Jihoafrické republiky, k podobným krokům přistoupily i jiné země, účelem je zpřístupnit turistické atrakce místním, kteří by si vyšší vstupné nemohli dovolit, a zároveň nepřijít o zisk. Ze vstupného do rezervace jde část poplatku i do jeho správy.

Zobrazit celou diskusi