Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nad USA se vznášel čínský špionážní balón: Bidenovy stíhačky ho sestřelily! „Číhal“ i u jaderných zbraní

Aktualizováno -
5. února 2023
06:27
Autor: ČTK, mav, inf - 
4. února 2023
06:29

Ozbrojené síly Spojených států po několika dnech přece jen v sobotu sestřelily záhadný čínský balón - podle Pentagonu špionážní, Peking tvrdí, že se jen zatoulala meteorologická vzducholoď. Další se mezitím objevil nad Latinskou Amerikou. Reakce Číny po zneškodňujícím kroku Američanů na sebe nenechala dlouho čekat. 

Řízení letového provozu v sobotu večer českého času uzemnilo letadla na letištích v Jižní a Severní Karolíně, aby měly stíhačky nerušený prostor. Jak ukazují televizní záběry, balon po sestřelu splaskl a šel k zemi, lépe řečeno do Atlantiku. Pak začala operace vyzvedávání trosek.

Podle CNN vláda neupřesnila, jak nechala balon sestřelit, nicméně Biden dal rozkaz a vojenské velení ho podpořilo. Na záběrech se jeví, že kolem balonu letěl pár stíhaček.

„Když jsem ve středu dostal informace o balónu, nařídil jsem Pentagonu, aby ho sestřelili. Co nejdříve (...) podařilo se jim to a chtěl bych poděkovat letcům, kteří akt vykonali,“ potvrdil Biden zprávu.

Video  Moment, kdy americké stíhačky sestřelily čínský balón  - Reuters
Video se připravuje ...

Fotograf Travis Huffstetler z jihokarolínského pobřežního města Myrtle Beach celou scénu sledoval. Dvacet či třicet minut kolem balonu létalo několik letadel pak to vypadalo, že některé vystřelilo raketu. „Balon pak v podstatě praskl, jako obyčejný balonek,“ popsal pro CNN. „Odtud to bylo skvěle vidět.“ Výjev proto pozorovaly, fotily a natáčely davy lidí.

„Máme zprávy o balónu letícím nad Latinskou Amerikou. Považujeme ho za další čínský špionážní balón,“ uvedl v pátek večer amerického času (v sobotu ráno českého) mluvčí Pentagonu Pat Ryder. Polohu balónu blíže neupřesnil.

Úřady uvedly, že v prvním případě „jistě“ jde o balón vybavený špionážní technikou, který se pohyboval nad vojenskými objekty v USA, a zvažovaly jeho sestřelení. Podle Pentagonu jsou v balónu senzory a sledovací technologie, je řiditelný a ukázalo se, že dokáže měnit kurs. Konstrukce pod balónem má na délku okolo 27 metrů.

Video  Čínský špionážní balón letí nad Spojenými státy  - Reuters
Video se připravuje ...

Ve Spojených státech se vznášel i nad oblastmi Montany, kde jsou uloženy jaderné hlavice. To přinutilo podniknout americkou armádu takové kroky, aby mu zabránila shromažďovat informace. Americká vláda o balónu nad USA věděla už před několika dny, ještě než se na Aljašce začátkem tohoto týdne dostal do amerického vzdušného prostoru. Prezident Joe Biden o něm průběžně dostával informace.

Podle CNN byli bezpečnostní činitelé původně proti návrhu balón sestřelit kvůli tomu, že trosky z něho padající by mohly být nebezpečné, to se ale může změnit s tím, jak směřuje k východu. Během soboty se balón dostal k východnímu pobřeží v oblasti Severní a Jižní Karolíny.

„Nepochybujeme o tom, že balón pochází z Číny,“ řekl ve čtvrtek novinářům o prvním balónu americký činitel pod podmínkou zachování anonymity. Podle agentury AP také uvedl, že balón se pohyboval ve vysoké výšce nad významnými místy s cílem shromáždit informace. Balón je podle citovaného činitele poměrně rozměrný. „Zhodnotili jsme, že je dost velký na to, aby jeho úlomky způsobily škody,“ sdělil.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder uvedl, že balón se pohyboval ve výrazně vyšší výšce, než v jaké funguje komerční doprava, a nepředstavoval hrozbu ani pro lidi na zemi. Uvedl také, že USA podnikly kroky, které zařízení zabrání shromažďovat citlivé informace.

Čína: Může za to vyšší moc

Čínské ministerstvo zahraničí v pátek reagovalo na balón nad USA prohlášením, že incidentu lituje a že se jedná o meteorologický balón, který nedokáže sám dobře manévrovat a nad USA jej zanesl vítr. Americký ministr zahraničí Antony Blinken kvůli incidentu odložil na víkend plánovanou návštěvu Pekingu.

V sobotu čínské ministerstvo zahraničí připojilo, že přítomnost balónu ve vzdušném prostoru Spojených států je nehoda, kterou zapříčinila vyšší moc. Někteří politici a média v USA ji využívají k útočení na Čínu a k její diskreditaci, stěžuje si ministerstvo.

V nedli pak Peking označil sestřelení za "vážné porušení mezinárodní praxe" a pohrozil důsledky, které tento krok může mít, napsala agentura AP.

Čínská diplomacie vyjádřila "silnou nespokojenost a odpor vůči tomu, že Spojené státy použily sílu k útoku " na jejich balón, citovala z prohlášení Pekingu agentura Reuters.

Naopak na americkou vládu a její údajnou nerozhodnost útočila opozice, zejména stoupenci Donalda Trumpa. „Pokud je Joe Biden se svou vládou příliš slabý, aby udělal ten očividný krok a sestřelil nepřátelský balon, možná bychom měli nechat dobré lidi z Montany, aby konali…“ tweetoval exprezidentův syn Donald Trump Junior. „Hádám, že mají kapacitu i odhodlání to dokázat na vlastní pěst.“

„Doslova každý obyčejný člověk, kterého znám, teď mluví o tom, jak sestřelit Čínský Špionážní Balon,“ reagovala (s nesprávnými velkými písmeny) kongresmanka Marjorie Taylor Greeneová, známá šiřitelka konspiračních teorií a podporovatelka zbraní. „Bylo by skvělé, kdyby ho sestřelil průměrný chlapík. Běžní Američané dokážou všechno lépe než vláda a skutečně jim na naší zemi záleží.“

Další kongresman Paul Gosar rovnou přidal svou fotku s pistolí. „Počítejte se mnou,“ napsal na twitter.

Na takové zprávy reagovala například policie města Gastonia v Severní Karolíně: „Pokud se neslavný čínský ‚meteorologický balon‘ dostane nad Gastonii, prosíme, nehlaste to policii. Nemáme kapacitu ho kontrolovat v 60 tisících stopách. Jsme si jistí, že federálové by si nepřáli, abychom se do toho motali. A hlavně, prosíme, nestřílejte po něm z ručních zbraní.“

Na sociálních sítích se šířilo video, které údajně zachycuje vzdušnou explozi nad městem Billings v Montaně a také nebeskou stopu stíhaček.

„Potvrdili jsme si se záchrannou službou a guvernérem Gianfortem, že v Montaně, nad ní ani okolo nedošlo k žádným explozím. Vědí o tom videu, není podložené,“ reagovala na twitteru radnice města Billings. Stejně tak hasiči i řízení letového provozu potvrzují, že nebyl zaznamenán žádný pád letadla.

A předmětem dalšího omylu se stal americký vědecký balon, který rovněž od Montany putoval k východnímu pobřeží. Na serveru Flightradar24 se stal nejsledovanějším letícím objektem, sledovaly ho přes čtyři tisíce lidí. „Upravili jsme jeho označení v databázi,“ tweetuje Flightradar a ukazuje nový popisek: „Sorry, tohle není čínský balon.“ Jde o standardní vědecký balon pro výzkum vyšší atmosféry, jaké se vypouštějí často.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

žanyn ( 10. února 2023 19:51 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=Fpu5­a0Bl8eY

JaNat ( 5. února 2023 17:11 )

A ty si opravdu myslíš, že v USA je svoboda? Tak už dávno drží hubu a krok. A jak někdo něco cekne, šup a už na něj řve polda: Lehni. A to samé čeká nás. Moderní diktatura.

JaNat ( 5. února 2023 12:37 )

Jj už se ta maschinerie rozjíždí.

JaNat ( 5. února 2023 12:36 )

"Teď už vím proč je váš život tak těžký." Snažíte se lidi napadat na osobní rovině, na mě to neplatí, nemusíte se snažit. Psala jsem vám už několikrát, abyste se o mě nestaral. Zůstańte u téma. A dozvíme se to určitě jen od júesej a těm věříte vy, já opravdu ne.

bullshit ( 5. února 2023 12:01 )

Kňourači už se s tím smiř. 30% vzdělaného národa si nedávno dvakrát zvolilo ukňouraného stbáka, lháře a vyčůránka, milovníka své rodiny a pobírače všeho. Chytrolína co chodí jen na 25% do práce za plný plat. Dej info kde špiónoval, jinak je to jen vohnoutský plk.

Zobrazit celou diskusi