Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec nerovnosti v EU: Firmy budou muset přestat tajit, jestli muže platí víc než ženy

Autor: ČTK - 
15. prosince 2022
15:42

České předsednictví v Radě Evropské unie se dnes dohodlo se zástupci Evropského parlamentu na kompromisní podobě pravidel, které mají zaměstnancům zajistit přístup k informacím o rozdílu mezi platy mužů a žen pracujících na stejné pozici. EU opatřením reaguje na přetrvávající praxi vyššího ohodnocení mužů oproti ženám za stejnou práci. Dojednaná směrnice by mohla vstoupit v platnost do několika týdnů.

Takzvaná genderová mezera v platech se v EU aktuálně zmenšuje, Evropská komise se však loni předloženým návrhem o platové transparentnosti snaží trend urychlit. Podle unijních institucí v současnosti ženy vydělávají za stejnou práci v průměru o 13 procent méně než muži. V roce 2020 ženy splňující obdobná pracovní kritéria dostávaly o 14,1 procenta méně, zatímco o rok dříve to bylo 14,5 procenta. ČR v uplynulých letech za unijním průměrem zaostávalo.

Směrnice, na jejímž konečném znění se předběžně dohodly členské státy EU a parlament, by dávala zaměstnancům právo získat od zaměstnavatelů informace o tom, jaký je průměrný plat mužů na stejné pozici a kolik v průměru berou ženy.

Firmy s více než 100 zaměstnanci pak budou muset relevantním národním úřadům i samotným pracovníkům poskytovat přímo údaje o genderové nerovnosti v daném podniku, uvádí Rada EU v tiskové zprávě. V závislosti na velikosti firmy se mají údaje hlásit každoročně nebo jednou za tři roky. Tresty za porušení nových pravidel mají za úkol zavést jednotlivé unijní země.

„Není pochyb o tom, že muži a ženy si zaslouží dostávat stejný plat, vykonávají-li stejnou práci. Skutečnost zatím bohužel taková není. Dnes děláme velký krok směrem k odbourání platové nerovnosti,“ komentoval dohodu rady a parlamentu český ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Dohodu vyjednavačů musí ještě členské státy i europoslanci formálně schválit; směrnice začne platit 20 dní po zveřejnění v úředním věstníku.

Video  Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o zvyšování platů a zdražování  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krtek. ( 15. prosince 2022 16:27 )

hurá, konečně budu brát stejně jako generální ředitelka

Zobrazit celou diskusi