Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obcházení sankcí přijde Moskvu draho, nově to bude trestný čin. Bude EU i zabavovat majetek?

Autor: ČTK, for - 
28. listopadu 2022
13:27

Státy Evropské unie v pondělí ve snaze zlepšit účinnost unijních sankcí proti ruskému režimu zařadily jejich obcházení na seznam evropských zločinů. Oznámila to Rada EU. Krok může v budoucnu otevřít cestu k zabavování majetku ruských bank či oligarchů, k němuž vyzývají některé evropské země. EU se však nejprve musí shodnout na podrobných pravidlech stanovujících konkrétní provinění a možné tresty.

Evropský blok od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu přijal bezprecedentní sérii sankcí, které mají ochromit fungování ruské ekonomiky a omezit režimu prezidenta Vladimira Putina příjmy k financování válečného tažení. Moskva se však snaží postihy obcházet, což jejich dopad v řadě případů snižuje. Unie se proto od května dohadovala na společném postupu proti porušování sankcí.

Obcházení sankcí trestným činem

„Dnešní rozhodnutí je zásadním nástrojem, jak zajistit, aby byly znemožněny všechny pokusy o obcházení těchto opatření,“ uvedl za české předsednictví ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Například porušování zbrojního embarga nebo zákazu některých dovozů z Ruska dosud nepovažovaly všechny země za trestné činy, některé je braly pouze jako správní delikt. Nová úprava má zajistit jednotný přístup všech států.

Video  Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zejména země východního křídla EU již od jara navrhují, aby Unie zabavovala majetek ruských oligarchů a využila jej k financování ekonomické pomoci Ukrajině a její poválečné obnovy. Členské státy zatím mohou majetek lidí či subjektů figurujících na sankčních seznamech zmrazit, nikoli jej konfiskovat.

K tomu se nejprve musí státy s Evropským parlamentem shodnout na směrnici, která stanoví konkrétní postihy za obcházení sankcí a teoreticky umožní i zabavovat majetek. Právní experti přitom upozorňují, že ani poté nebude jednoduché jmění oligarchů či bankovních ústavů konfiskovat a budou hrozit dlouholeté právní spory.

9:57
Dnes

Moskevský soud dnes uvalil vazbu na třetího muže v rámci kauzy braní úplatků na ruském ministerstvu obrany. Policie zadržela podnikatele Alexandra Fomina, který je obviněn z podplácení náměstka ministra obrany Timura Ivanova, napsala agentura TASS. O Ivanovově zatčení informovala ruská média v úterý večer, ve vazbě je i jeho známý Sergej Borodin.

Fomin, který byl s Ivanovem v důvěrném vztahu, je jeden ze zakladatelů společnosti Olimpsitistroj, který se zabývá výstavbou bytových a nebytových budov a je dodavatelem ruského ministerstva obrany. Podle vyšetřování je moskevský podnikatel podezřelý, že Ivanovovi, Borodinovi a dalším poskytoval zdarma služby související s rekonstrukcí nemovitostí, práce a zboží.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

10:10
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1040 lidí, 13 tanků, 14 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa