Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kdo je největší boháč světa Arnault: Francouzský módní magnát má 5 dětí a ruskou modelku v rodině

Autor: ČTK, Mii - 
15. prosince 2022
05:00

Říkají mu „pán módních značek“. Francouzský miliardář Bernard Arnault se během svého života stal synonymem pro luxusní výrobky všeho druhu. Podařilo se mu oprášit slávu ikonických jmen, jako je Dior nebo Louis Vuitton, do jeho drogerií chodí pro kosmetiku tisíce žen z celého světa. Jiní zas pijí jeho šampaňské. Kdo je nový nejbohatší člověk Arnault a jak přišel k pohádkovému jmění, kterým už překonal i šéfa Tesly Elona Muska?

Francouzský miliardář Bernard Arnault vlastní firmu na prodej luxusního zboží LVMH, kam patří značky Louis Vuitton, která byla založena již v roce 1854, nebo Dior (založena v roce 1946). Rodák ze severofrancouzského Roubaix v současnosti ovládá 60 nejprestižnějších značek, z nichž mnohé patří k ikonám současného módního života.

Hlavním pilířem Arnaultova impéria je luxusní móda pro náročné. Tu reprezentuje především kultovní značka Louis Vuitton, vydatně podporovaná dalšími věhlasnými jmény, jako jsou Christian Dior, Givenchy, Fendi nebo Kenzo.

Jak z názvu francouzské společnosti vyplývá, LVMH se nesoustředí jen na výrobu a prodej luxusního oblečení a koženého zboží. Produkuje také nejvybranější značky vína a tvrdého alkoholu s mnohaletou tradicí (šampaňské Moët & Chandon a Dom Pérignon, koňak Hennessy), hodinky a šperky i parfémy a kosmetiku (Guerlain, Kenzo, Sephora, Tiffani). Součástí koncernu je také mediální skupina Groupe Les Echos - Le Parisien.

Arnault své módní impérium budoval několik desítek let. Za pomoci chytrého marketingu, inovativního designu i „ostrých“ loktů dokázal během pár let ceněným jménům navrátit původní lesk a proměnit je ve vysoce výdělečný globální byznys. Novináři ho překřtili na „muže s ocelovou maskou“ nebo „pána módních značek“.

Jako syn z podnikatelské rodiny měl odmala kladný vztah k byznysu. Zlomem v jeho kariéře byl rok 1984, kdy převzal textilní konsorcium v čele s vlajkovou lodí Christian Dior. Skupiny LVMH vznikla v roce 1987 fúzí společností Louis Vuitton a Moët Hennessy. Název koncernu tvoří jména výrobce kufrů a kabelek Louis Vuitton, producenta šampaňského Moët et Chandon a výrobce koňaku Hennessy.

-V devadesátých letech pak pod křídla LVMH přibyly značky Guerlain, Sephora a Marc Jacobs. V roce 2000 byl otevřen třiadvacetipodlažní obchodní dům na Manhattanu. Posléze se LVMH rozšířil například ještě o firmy Emilio Pucci a Fendi, pro kterou navrhoval již zesnulý známý německý tvůrce Karl Lagerfeld.

Majetek v hodnotě 3,9 bilionu

Narodil se 5. března 1949 v průmyslovém městě Roubaix na severu Francie v blízkosti belgických hranic. Vystudoval Lyceum Maxence Van der Meersche v rodném Roubaix, Lycée Faidherbe a prestižní L'École polytechnique v Paříži, což je nejvýznamnější a nejznámější francouzská vysoká škola technického zaměření. Jako mladíček nastoupil do firmy otce své manželky Ferret-Savinel, kterou později několik let vedl.

Letos v létě změnil právní strukturu svého rodinného holdingu Agache na akciovou společnost, aby zajistil dlouhodobou kontrolu rodiny nad LVMH. Podle nového právního uspořádání rodinný holding řídí společnost Agache Commandite SAS, kterou rovným dílem vlastní pět Arnaultových potomků. Rodina Arnaultů prostřednictvím různých právních subjektů vlastní 47,99 procenta LVMH a má 63,5 procenta hlasovacích práv. Společnost zaměstnává 175 000 lidí a loni utržila 64 miliard eur, čistý zisk činil 12 miliard.

Milovník vína Chateau d'Yquem a čokoládových bonbónů hraje rád na klavír, prý skoro stejně dobře jako jeho druhá manželka, profesionální klavíristka Helene Mercierová.

Ze dvou manželství má pět dětí. Některé z nich už kráčejí v otcových podnikatelských šlépějích a jsou ve vedení některých značek koncernu.

Jeho syn Antoine má za manželku ruskou modelku Natalii Vodianovou. Dalšími dětmi Arnaulta jsou Delphine, Alexandre, Frédéric and Jean.

Bernard Arnault je vášnivým sběratelem umění a mecenášem a držitelem řady vyznamenání, jako jsou například Řád čestné legie nebo Řád britského impéria.

Arnaultův majetek Bloomberg ve svém žebříčku miliardářů aktuálně odhaduje na 171 miliard dolarů (3,9 bilionu Kč), zatímco Muskův majetek má odhadovanou hodnotu 164 miliard USD (téměř 3,5 bilionu Kč).

Video  Bill Gates – obdivuhodné úspěchy i kontroverze jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů všech dob  - Videohub
Video se připravuje ...

Agnesa Mirgova ( 14. března 2023 20:42 )

Dobrý večer omlouvám se že vás opětují sem s České republiky a mám kvam prozbu gdis stě takovej boháč jemito moc trapni ale skousim to protože sem ve dračkách mám malou holčičku jeti moje vnučka v péči moje cera se oni nechtěla start tak semsiji vzala já abi neskončila v domově a mám Sina kterej studuje sem v podnájmu a platím dvaceti tisíc měsíčně uzadi mi psispivaji Deseti tisíc a zbitek si musim platit ze svého ani toliko peněz neberu tak vše zbitu prodávám abich měla Jak zaplatíte bít us nemám nic cobisem mohla prodat narazila sem na vaši stránku a chtěla vás moc otsrce poprosit se bistemi hinancne nepomohl děkuji za pochopení píšu vám svůj imejl gdis mi budete chtít odepsat agne­samir­gova0­@ema­il.cz estejednou se moc omlouvám naschledanou

pindal ( 15. prosince 2022 16:47 )

Co furt otravujete s tím,kdo je největší boháč?Stejně půjde do penálu jako každý.Radši řekněte jak veselý život žije.A víte kam si ty vaše peníze můžete nacpat,ubožáci?Mě je Vás líto.

Zobrazit celou diskusi