Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Korupční skandál v EU: Nová razie v Bruselu! A zmrazený majetek Kailiové i její rodiny

  • Autor: ČTK,simao - 
    Aktualizováno -
    12. 12. 2022
    20:43
    12. 12. 2022
    10:56

    Belgická prokuratura oznámila další zásah policie v bruselském sídle Evropského parlamentu, kterým otřásá korupční skandál, informuje web Politico. Řecké úřady dnes zmrazily majetek místopředsedkyně Evropského parlamentu Evy Kailiové, kterou belgičtí vyšetřovatelé podezřívají z korupce, jejího partnera i celé její rodiny. 

  • 1.Nová razie

    Bruselská policie v pondělí odpoledne provedla prohlídku v sídle Evropského parlamentu, pokračuje tak vyšetřování korupce v unijní instituci. Oznámila to belgická federální prokuratura, která zároveň uvedla, že čtveřice obviněných ve středu stane před soudem. Také potvrdila zabavení statisíců eur v hotovosti.

    Prohlídka byla podle agentury AFP první, která cílila přímo na sídlo EP v Bruselu. Belgický deník Le Soir napsal, že zásah navazoval na páteční zapečetění některých kanceláří. Cílem bylo podle prokuratury zajistit elektronická data deseti parlamentních pracovníků, než by mohla být vymazána.

    Policie tak pokračovala ve vyšetřování korupčního skandálu, který Evropským parlamentem otřásá od pátku. Několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru.

    Hlavní postavou aféry se stala řecká europoslankyně Eva Kailiová, která byla podle médií v neděli formálně obviněna z korupce.

  • 2.Peníze v kufrech a zapletení europoslanci

    Belgická prokuratura oznámila, že po dnešní razii mají vyšetřovatelé kauzy na kontě prohlídky 20 objektů.

    „Na třech různých místech bylo zabaveno několik set tisíc eur: 600 000 eur v domě podezřelého, několik set tisíc eur v kufru v bruselském hotelovém pokoji a asi 150 000 eur v bytě patřícím členovi Evropského parlamentu,“ píše se v novém prohlášení.

    Policie původně zadržela šest lidí, čtyři z nich zůstávají ve vazbě a čelí formálním obviněním z účasti ve zločinecké organizaci, praní špinavých peněz a korupce. Ani dnes je prokuratura nejmenovala, oznámila však, že ve středu budou předvedeni k přípravnému soudnímu jednání. Podle médií jsou mezi obviněnými také partner a poradce Kailiové Francesco Giorgi a bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri.

    Do skandálu jsou zapleteni i další europoslanci a předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová dnes slíbila důkladné vyšetření záležitosti. Katar mezitím o víkendu odmítl jakákoli tvrzení o „špatném počínání katarského státu“.

    Místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová se v poslední době stýkala s představiteli Kataru a Kuvajtu. Místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová se v poslední době stýkala s představiteli Kataru a Kuvajtu. | Twitter Eva Kaili

  • 3.Znepokojená Metsolaová

    Evropská demokracie je pod útokem, uvedla dnes na začátek plenárního zasedání Evropského parlamentu jeho předsedkyně Roberta Metsolaová. Ve vystoupení dala najevo hněv i zármutek nad korupčním skandálem, v jehož rámci v posledních dnech policie zatkla několik představitelů europarlamentu v souvislosti s podezřením, že přijímali peníze a drahé dary od Kataru.

    „Nebude žádná beztrestnost. Žádná. Nic nezameteme pod koberec. Zahájíme vnitřní vyšetřování, abychom prozkoumali veškerá fakta související s parlamentem,“ slíbila Metsolaová.

    „Evropský parlament je pod útokem. Evropská demokracie je pod útokem. A pod útokem je i náš způsob otevřených, svobodných a demokratických společností,“ uvedla Metsolová s tím, že ji korupční kauza „rozlítila, rozhněvala a rozžalostnila“.

    Měli jednat o vízové politice vůči Kataru

    Předsedkyně EP také upozornila, že dnes měla původně oznámit začátek rozpravy parlamentu o zjednodušení vízové politiky vůči Kataru, Kuvajtu, Ománu a Ekvádoru. Občané těchto zemí by pak mohli do zemí EU na krátké pobyty jezdit bez potřeby víz. „Ve světle vyšetřování musíme zprávu odeslat zpět do výboru,“ řekla Metsolaová.

    „Musíme se ujistit, že tento proces neovlivnila korupce. Musíme také zajistit, že jakýkoliv pokus o útok na naší demokracii má důsledky,“ uvedl zpravodaj návrhu a německý europoslanec Erik Marquardt z frakce zelených.

    Šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolaová na supersummitu v Praze (7.10.2022) Šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolaová na supersummitu v Praze (7.10.2022) | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 4.Von der Leynová zuří

    Belgické vyšetřování údajné korupce v Evropském parlamentu je velmi znepokojivé. Podle agentury Reuters to dnes řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

    Obdobně se vyjádřila i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Irský ministr zahraničí Simon Coveney uvedl, že kauza je pro instituci škodlivá. Podle šéfky německé diplomacie Annaleny Baerbockové záležitost ohrožuje důvěryhodnost EU.

    „Jistě, ta zpráva je velmi znepokojivá,“ řekl Borrell novinářům při příchodu na zasedání ministrů zahraničí členských států EU. „Čelíme některým událostem, některým skutečnostem, které mě jako bývalého předsedu Evropského parlamentu jistě také znepokojují,“ dodal.

    Von der Leynová: Je to velmi vážné

    Von der Leyenová prohlásila, že obvinění z korupce místopředsedkyně jsou „nanejvýš znepokojivá a velmi vážná“. Zopakovala, že navrhuje vytvoření nezávislého etického orgánu, který by se zabýval institucemi EU.

    „Je to škodlivé. Musíme tomu přijít na kloub,“ řekl Coveney novinářům v Bruselu. „Je to skandál, kolem kterého musíme odhalit pravdu, abychom zajistili, že se to nebude opakovat,“ dodal šéf irské diplomacie.

    Podle Baerbockové je kvůli údajné korupci ohrožena důvěryhodnost EU. „Jedná se o skutečně neuvěřitelný incident, který musí být nyní jednoznačně a s plnou silou zákona objasněn, protože v sázce je také a především důvěryhodnost Evropy,“ řekla dnes novinářům Baerbocková. „Jakákoli korupce je naprosto nepřijatelná, a jsem rád, že belgická policie je schopna proti ní zakročit,“ řekl v Bruselu český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

    Video  Vřelé vítaní na Hradě: Fiala s premiérem Ruttem a unijními špičkami Michelem a von der Leynovou  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 5.Ve frakci jediná Češka

    Prokurátoři uvedli, že již několik měsíců měli podezření, že se stát z Perského zálivu snaží ovlivňovat rozhodování v Bruselu. Čtyři zadržení čelí obvinění, že přijali dary a peníze od katarských zájmových skupin, aby ovlivnili politická rozhodnutí v období před pořádáním mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Představitelé tohoto státu mezitím označili informace o svém zapojení do korupční kauzy za vážnou dezinformaci.

    Většina zadržených a vyšetřovaných má blízko k Pokrokovému spojenectví socialistů a demokratů (S&D), což je druhá největší frakce v EP. Jediná česká členka frakce S&D je Radka Maxová.

    „Oceňuji, že parlament i sociálnědemokratická frakce v Evropském parlamentu jednaly rychle,“ uvedla v prohlášení Maxová. Frakce podle ní bude spolupracovat se všemi vyšetřujícími orgány. Ihned také požádala o pozastavení práce Kailiové na všech tiscích a hlasování v plénu týkajícího se států Perského zálivu, zejména uvolnění vízového režimu a plánované návštěvy. „S&D také již rozhodlo o okamžitém pozastavení členství Kailiové v naší frakci,“ dodala Maxová.

    Vrcholní představitelé EP již nějakou dobu spolupracovali s belgickou policií na přísně tajném vyšetřování vedeném státním zástupcem Michelem Claisem. Mimo jiné jí dali zelenou k uzavření několika parlamentních kanceláří a shromažďování důkazů, řekli serveru Politico nejmenovaní evropští představitelé.

    Eurovolby 2019: Radka Maxová Eurovolby 2019: Radka Maxová | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 6.Zmrazený majetek v Řecku

    Místopředsedkyni europarlamentu Kailiové a její rodině byl mezitím v Řecku zmrazen majetek. Podle řeckého tisku vyšetřovatelé mimo jiné nalezli realitní firmu, kterou řecká politička založila se svým partnerem Francescem Giorgim, který je rovněž kvůli podezření z korupce ve vazbě. Firmu založili v prestižní aténské čtvrti Kolonaki. Společnost se podle informací v rejstříku měla zabývat obchodováním a pronájmem nemovitostí.

    Řecký úřad proti praní špinavých peněz nařídil zmrazit majetek političky i jejích nejbližších - partner Giorgi přitom působí jako asistent jednoho z italských europoslanců.

    Otec Kailové je v Soluni známá osobnost

    Zmrazení se týká i otce Alexandrose Kailise a dalších nejbližších rodinných příslušníků. Nařízení se týká bankovních účtů, nemovitostí, cenných papírů i podílů ve firmách. Úřad doufá, že se mu podaří zajistit výnosy z údajné zločinecké činnosti.

    Úřady také prověří daňová a majetková přiznaní Evy Kailiové i jejího otce. Ten je známou osobností v Soluni a jako veřejný činitel měl také povinnost předkládat dokumenty o svých příjmech a majetku.

    Mezi lidmi, které nařízení postihlo, je i sestra Kailiové Mantalena, která podle serveru Politico vede nevládní organizaci zabývající se dopadem zákonů na nové technologie. „Znám morální zásady a osobnost své sestry a nemohu uvěřit obviněním a úmyslům, které jsou jí připisovány,“ uvedla dnes žena. Tvrdí, že její rodina nedostala od advokátů v Bruselu žádnou oficiální informaci o obvinění její sestry.

    Eva Kailiová Eva Kailiová | Facebook Eva Kaili

  • 7.Pátrání v Itálii

    Policie v neděli a dnes prohledávala nemovitosti v Miláně a okolí, které využíval obviněný bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri a jeho manželka a dcery, které jsou rovněž vyšetřovány. Policie zabavila dokumenty, datové disky a „nevýznamnou částku hotovosti“, uvedla agentura ANSA. Podle médií se jednalo o 17 000 eur (přes 400 000 korun).

    Policie prohledala i nemovitost patřící Francescovi Giorgimu. Giorgiův zaměstnavatel, italský europoslanec Andrea Cozzolino, odmítl, že by jeho asistent ovlivňoval jeho politické názory. „Nikdo na mě nevyvíjel nátlak, opravdu,“ cituje europoslance deník La Repubblica. Připomíná ale také, že Cozzolino patřil k členům socialistického klubu v EP, kteří prosazovali smířlivější postoj vůči Kataru.

    Video  Pohled do zákulisí velké akce na Pražském hradě: Česko hostilo neformální jednání Evropské rady.  - Úřad vlády ČR
    Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 12. prosince 2022 21:17 )

Skrhola ( 12. prosince 2022 20:08 )

První zkušební balónek iluminátů k ovládnutí světa bylo vyhlášení vyhlazovací války proti kuřákům a zákaz cigaret. A lidi se nechali voblbnout a drželi hubu. Jen tak mimochodem při tom zničili starobylou kulturu českých hospod. Pak už to šlo všechno dál jak po másle, zákazy, nařízení, cenzura, válka na Ukrajině, korupce. Přátelé, svět se v p®del obrací a zachránit nás může už jen snad nějaká kosmická katastrofa v podobě srážky s meteoritem, pak můžeme začít zas znovu od začátku a doufejme že líp.

Uživatel_5522193 ( 12. prosince 2022 19:09 )

A proč mi to ani trochu nepřekvapuje vezměte např Frau von Leyen tu by také měli dávno vyrazit,ale vše se zamete pod stůl.

e.lesanova ( 12. prosince 2022 14:50 )

Tzv. "čistých" byste asi v tom hnízdě podivných a pochybných existencí našli málo i pod lupou, EU je korupcí prorostlý, nefunkční moloch

Zobrazit celou diskusi