Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Frustrovaní Tunisané vyšli do ulic. „Saíde, odstup,“ vzkazují prezidentovi

Autor: ČTK - 
10. prosince 2022
15:01

Stovky Tunisanů dnes protestovaly proti prezidentu Kaísi Saídovi a požadovaly jeho odstoupení. Demonstrace se konají týden před volbami do nového parlamentu, které se mají odehrát podle nových pravidel zavedených právě Saídem. Protestující prezidenta obviňují z puče, uvedla agentura Reuters.

Saíd loni pozastavil činnost tehdejšího parlamentu, rozpustil vládu a převzal většinu pravomocí. Nechal sepsat novou ústavu a k jejímu potvrzení uspořádal letos v červenci referendum. Islamistická strana An-Nahda a zbytek opozice ale hlasování bojkotovaly a účast nepřesáhla třetinu z devíti milionů lidí, kteří měli právo se vyslovit. Oficiální výsledky přitom tvrdily, že se pro novou ústavu vyjádřilo téměř 95 procent hlasujících. Opozice celý proces hodnotí jako vytváření prostoru pro obnovu autokracie.

„Saíde, odstup!“ vykřikovali demonstranti, kteří dnes pochodovali centrem Tunisu. Prezident tvrdí, že jeho kroky jsou legální a nezbytné kvůli tomu, aby bylo Tunisko zachráněno po dlouholeté krizi. Opakovaně rovněž uvedl, že se nestane diktátorem.

Jak napsala agentura Reuters, Tunisané jsou za poslední roky stále více otrávení z ekonomické stagnace a politické paralýzy v zemi, která souvisí i s rozděleným parlamentem a nestabilní vládou. Volby se budou konat 17. prosince a vzejde z nich nový parlament s mnohem menšími pravomocemi. Podle opozičních představitelů, z nichž někteří na dnešním protestu vystoupili, je hlasování nelegitimní. Vyzvali proto k jeho bojkotu.

Tunisko bylo považováno za jedinou arabskou zemi, jíž se po arabské revoluci z roku 2011 podařilo ustavit demokratické instituce. Po svržení bývalého prezidenta Zína Abidína bin Alího zamířilo Tunisko k demokratickému systému. Saíd loni tento trend zastavil, podle kritiků nová ústava oslabuje parlamentní systém a soustřeďuje moc v prezidentových rukou. Země se potýká se špatnou ekonomickou situací, vysokou mírou nezaměstnanosti, rychlou inflací a rostoucím počtem chudých.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi