Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V gay klubu popravil pět lidí, hrozí mu doživotí. Střelec z Colorado Springs je nebinární

Autor: ČTK - 
6. prosince 2022
17:55

Podezřelý z útoku v gay klubu v americkém městě Colorado Springs, při němž v listopadu zahynulo pět lidí a dalších 22 utrpělo zranění, byl dnes u soudu obžalován ze zločinů z nenávisti a vražd. Informuje o tom agentura Reuters, která připomíná, že podezřelým je dvaadvacetiletý Anderson Lee Aldrich, kterého návštěvníci klubu přemohli přímo na místě činu. Hrozí mu doživotní trest.

Útok se odehrál 19. listopadu, když ozbrojený muž začal poloautomatickou zbraní střílet do návštěvníků nočního podniku Club Q, ve kterém se schází členové komunity LGBT+. Krvavou událost rychle odsoudil mimo jiné americký prezident Joe Biden, podle něhož není možné tolerovat nenávist.

Aldrich, který se sám identifikuje jako nebinární, byl od útoku ve vazbě bez možnosti propuštění na kauci. O činu, z něhož je podezřelý, odmítá vypovídat.

I když úřady zatím oficiálně neuvedly, co útočníka k činu vedlo, připomíná podle Reuters masakr na Floridě v roce 2016, při němž útočník v jednom z tamních gay klubů zastřelil 49 lidí.

Pokud bude Aldrich uznán vinným z vraždy prvního stupně, skončí na doživotí ve vězení bez možnosti předčasného propuštění.

Do hledáčku policie se mladý muž dostal už loni v létě, když hrozil tím, že odpálí bombu a ublíží své matce střelnou zbraní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi