Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vězněná opozičnice je v nemocnici na ARO. Znepokojilo to i Lukašenkovu kritičku Cichanouskou

Aktualizováno -
29. listopadu 2022
19:24
Autor: ČTK - 
29. listopadu 2022
18:14

Vězněná představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová je v Homelu v nemocnici na resuscitačním oddělení, uvedl na telegramu opoziční politik Viktar Babaryka. Co se jí stalo, není podle něj jasné, informaci mu potvrdili advokáti.

Babaryka uvedl, že Kalesnikavová byla do nemocnice odvezena v pondělí. Nejdříve byla na chirurgii, pak ji převezli na ARO.

Bývalá flétnistka Kalesnikavová působila jako koordinátorka volebního štábu Viktara Babaryky, který hodlal kandidovat v běloruských prezidentských volbách v roce 2020.

Poté, co úřady Babarykovi kandidaturu znemožnily, podporovala Kalesnikavová hlavní favoritku opozice Svjatlanu Cichanouskou.

Úřady Kalesnikavovou zadržely v září 2020 a poté se pokusily ji vyvézt ze země. Ona ale na hranicích roztrhala svůj cestovní pas. V září loňského roku si pak vyslechla trest 11 let odnětí svobody mimo jiné za údajné výzvy k poškození národní bezpečnosti.

Babaryka také dnes uvedl, že už dříve vyšlo najevo, že Kalesnikavová je ve věznici na samotce. Vězeňská správa nicméně podle něho nezveřejnila, proč tam je a jak dlouho tam bude.

„Je to mimořádně znepokojivé,“ napsala Cichanouská, lídryně běloruské opozice žijící v exilu, na twitteru k informacím o tom, že Kalesnikavová je v nemocnici. „Její advokát nedostal povolení ji navštívit… Potřebujeme informace o jejím stavu a musíme se ujistit, že se jí dostává potřebné péče,“ dodala.

Video  Svjatlana Cichanouská při rozhovoru pro Blesk  - Maxmilián Nový
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi