Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Míra inflace v EU opět překonala rekord, ceny rostou dál. Jak je na tom Česko?

Autor: ČTK, swp - 
17. listopadu 2022
19:50

Míra inflace v Evropské unii v říjnu vystoupila na 11,5 procenta a již devátý měsíc v řadě překonala předchozí rekord. Proti zářijové hodnotě se zvýšila o šest desetin procentního bodu. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V Česku tempo meziročního růstu cen proti září zpomalilo o 2,3 procentního bodu, s hodnotou 15,5 procenta však míra inflace zůstává nad průměrem a je sedmá nejvyšší v unii.

Eurostat zároveň zpřesnil na 10,6 procenta říjnovou hodnotu inflace v eurozóně, kterou v předběžné zprávě před dvěma týdny odhadl na 10,7 procenta. V září inflace v eurozóně činila 9,9 procenta.

Ceny rostly výrazně rychleji než loni v říjnu, kdy se na ekonomice ještě naplno neprojevovalo postpandemické oživení a energetická krize. Tehdy činila míra inflace v celé sedmadvacítce 4,4 procenta, v 19 státech používajících společnou měnu pak 4,1 procenta.

Nejnižší míru inflace měla letos v říjnu Francie (7,1 procenta), Španělsko (7,3 procenta) a Malta (7,4 procenta). Naopak nejvyšší meziroční tempo zdražování zaznamenaly Estonsko (22,5 procenta), Litva (22,1 procenta) a Maďarsko (21,9 procenta). Vyšší inflaci než Česko mělo ještě Lotyšsko, Nizozemsko a Polsko.

Podobně jako v Česku klesla míra inflace v deseti dalších státech, zvýšila se naproti tomu ve 13 včetně Slovenska (14,5 procenta) či Německa (11,6). Beze změny zůstala ve třech zemích.

V eurozóně k inflaci nejvíce přispěly energie, a to podílem 4,44 procentního bodu. Následovaly potraviny, alkohol a tabák (+2,74 bodu), služby (+1,82 bodu) a neenergetické průmyslové zboží (+1,62 bodu).

Video  Epicentrum: Lukáš Kovanda o zdražování a hrozbě propuštění  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

frantacizek ( 22. listopadu 2022 12:13 )

výrazně tak ulevíte rodinnému rozpočtu, regionální zemědělci, prodávají-li bez zprostředkovatele, mají ceny úplně někde jinde a prakticky téměř na úrovni před inflací v retailových řetězcích, které je normálně tlačí cenově dolů..

frantacizek ( 22. listopadu 2022 12:12 )

Důvodem nejsou jen vysoké ceny pohonných hmot, jak by se dalo očekávat, ale i výpadky v dodávkách způsobené prvotně covidovými uzávěrami. Některé dodavatelské řetězce zatím stále neběží tak jako dříve a mnozí dodavatelé si k cenám přidali více, než by museli. Na vyšší ceny se proto budou muset Němci připravit i příští rok. Sympatickou výjimku tvoří regionální potraviny, protože na jejich dovoz do center měst nemusejí pěstitelé vydávat tolik peněz. Levnější je i místně vypěstovaná zelenina a sezonní produkty.


v Německu nárůst inflace, ale kvete obchod s regionálními potravinami. To je to, co jsem vám tady psal v případě nákupů brambor a jablek. Ať se zaměřujete na regionální zemědělce v okolí v tuhle dobu. Sám už to s kamarády, kterým jsem to taky doporučil, dělám snad poslední 2 roky.. úryvek z článku ekonomického serveru, čiže i ekonomové vám to doporučují

Jan Pěkný ( 21. listopadu 2022 14:01 )

Také jezdím ze supermarketu s narvanym košíkem,ale je to kvůli tomu, že do nejbližšího supermarketu to mám cca 20 km a nemohu si dovolit kvůli drahému benzínu tam jezdit každý druhý den. Jezdíme tam maximálně jednou za týden i déle.

frantacizek ( 21. listopadu 2022 10:51 )

a okrádat myslím na za normální situace a v normální době levnějším nízkém (nočním) tarifu..

frantacizek ( 21. listopadu 2022 10:50 )

TENHLE ROK ..tím myslím jako 2023, 2022 už mám za ukončený, probíhají odečty za 14 dnů už..

Zobrazit celou diskusi