Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Důležité volby v USA: „Čelíme bodu zlomu,“ varoval Biden. Trump znovu vytáhl červenou čepici

Aktualizováno -
6. listopadu 2022
10:29
Autor: ČTK - 
5. listopadu 2022
20:59

Současný americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce v Bílém domě Donald Trump se v sobotu na poslední chvíli snažili získat hlasy voličů v americkém státě Pensylvánie, kde je mezi kandidáty republikánů a demokratů podle průzkumů jenom nepatrný rozdíl. Trump se voliče snažil přesvědčit, že vítězství republikánů v nadcházejících volbách do Kongresu je nutné, aby se zastavilo ničení země a zachránil americký sen. Biden řekl, že volby mohou být rozhodujícím okamžikem pro celou americkou demokracii.

Američané budou v úterý hlasovat o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu, ale také o guvernérech 36 států a tří teritorií.

„Tady ve Philadelphii, místě, které je klíčové pro duši Ameriky, nyní čelíme bodu zlomu,“ řekl Biden, podle kterého je hlas pro demokraty hlasem pro právo žen na potrat, pro zdravotní péči a lepší kontrolu zbraní.

„Postarejme se v úterý o to, aby se naše země nevrátila o 50 let zpět,“ prohlásil Obama, jenž by měl později vystoupit na shromáždění ve Philadelphii s prezidentem Bidenem a s Joshem Shapirem, který je kandidátem demokratů na guvernéra Pensylvánie. „Jediný způsob, jak zachránit demokracii, je společně za ni bojovat,“ apeloval.

„Hlasuje se i o pravdě a faktech a logice a rozumu a základní slušnosti. Hlasuje se o samotné demokracii - v sázce je mnoho,“ míní Obama.

Obama podpořil Johna Fettermana (5. 11. 2022). Obama podpořil Johna Fettermana (5. 11. 2022). | Reuters

Trump podpořil republikánské kandidáty na funkce guvernéra a senátora Pensylvánie, tedy Douga Mastriana a Mehmeta Oze.

Vítězství republikánů ve volbách do amerického Kongresu je nutné, aby se zastavilo ničení země a zachránil americký sen, řekl Trump na předvolebním mítinku v Pensylvánii.

Trump na mítinku v Pensylvánii podpořil Mehmeta Oze (6.11.2022) Trump na mítinku v Pensylvánii podpořil Mehmeta Oze (6.11.2022) | Reuters

Pensylvánie je pro tyto volby důležitým státem na severovýchodě. „Pokud chcete zastavit ničení naší země a zachránit americký sen, pak toto úterý musíte volit republikány v obrovské červené vlně,“ řekl Trump, který se netají tím, že se chce ucházet o znovuzvolení prezidentem v roce 2024. Červená je barvou republikánů.

Sám Trump měl na hlavě charakteristickou červenou čepici s nápisem Make America Great Again (učiňme Ameriku opět velikou), což bylo Trumpovo volební heslo z roku 2016, a červenou kravatu.

 Průzkumy naznačují, že demokraté mohou přijít o kontrolu nad oběma kongresovými komorami.

To by mělo zásadní dopad na schopnost prezidenta Bidena prosazovat zákony a zároveň by to mohlo přímo ovlivnit, zda se Trump rozhodne za dva roky opět kandidovat na post šéfa Bílého domu. Otázkou také je, jak by případná převaha republikánů v Kongresu ovlivnila americkou vojenskou pomoc Ukrajině.

Video  Kdo vládne USA? Sedm věcí, které jste nevěděli o Joeu Bidenovi.  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 6. listopadu 2022 09:56 )

MAP 1502 "Brusel včera přiznal, že se řítíme do další katastrofy! Česká média o tom raději mlčela!"

Zobrazit celou diskusi