Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záběry, ze kterých mrazí: Úřady zaplnily tělocvičnu věcmi obětí tragické tlačenice

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2022
18:33

Pozůstalí po obětech tlačenice v jihokorejském Soulu i přeživší přicházejí do velké sportovní haly a procházejí mezi dlouhými řadami bot, kabelek a dalších předmětů. Pátrají po svých vlastních věcech nebo po těch, které patřily jejich blízkým, popisuje agentura AP. V Soulu v místě oslav Halloweenu zemřelo v sobotní tlačenici 156 lidí a zhruba stejný je počet zraněných.

Policie na místě neštěstí posbírala 1,5 tuny osobních věcí, 250 párů bot, oblečení, kostýmy, brýle, ale také mobilní telefony a několik pasů. Většinu teď umístila do haly, kde se obvykle hraje badminton a volejbal. Tělocvična zůstane nepřetržitě otevřená až do neděle, uvedla dnes policie.

Zhruba dvě třetiny obětí byly ženy. Podle odborníků je množství poztrácených bot jen dalším důkazem o síle davu, který mnohé ženy a dívky zul a 98 jich také usmrtil, píše AP.

Stanice BBC popisuje, že v hale panoval klid a lidé, z nichž někteří si odnášeli poznané předměty, byli zádumčiví. Všechny věci jsou roztříděné podle kategorií a pečlivě označené kódy, jak je vidět na snímcích.

Náčelník jihokorejské policie dnes přiznal, že policisté v sobotu měli zprávy o hrozícím nebezpečí, ale nereagovali adekvátně. Ministr vnitra I Sang-min se za to dnes omluvil a prezident Jun Sok-jol vyzval k zavedení bezpečnostních opatření, která by podobným tragédiím zabránila.

V sobotu se k oslavám svátku Halloween v Soulu do čtvrti Itaewon, jež je známá množstvím barů a nočních klubů, podle místních médií sjelo na 100.000 lidí. Byla to první velká halloweenská událost za poslední tři roky po zrušení omezení, která úřady zavedly kvůli pandemii covidu-19. V jednu chvíli začala tlačenice, když se do úzké uličky začaly hrnout tisíce lidí, mnozí v různých kostýmech. Třicítka zraněných je ve vážném stavu.

Video  Záběry z tlačenice v Soulu, při které zemřelo přes 150 lidí.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi