Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karel III. jmenoval nového premiéra: Rishi Sunak promluvil o chybách předchůdkyně i krizi

Aktualizováno -
25. října 2022
13:11
Autor: ČTK, simao - 
25. října 2022
09:09

Král Karel III. dnes jmenoval novým britským premiérem Rishiho Sunaka a pověřil ho sestavením kabinetu. Sunak vzešel jako vítěz z vnitrostranického klání o nového lídra Konzervativní strany a jako šéf vlády nahradí Liz Trussovou, která dnes panovníkovi předala svou rezignaci.

Pro krále Karla III. bylo jmenování ministerského předsedy premiérou, Liz Trussovou do funkce krátce před svou smrtí uvedla ještě královna Alžběta II.

Sunak dnes prohlásil, že byl jmenován částečně proto, aby napravil chyby, kterých se dopustila jeho předchůdkyně Liz Trussová. Británii varoval, že zemi čekají obtížná rozhodnutí, aby překonala „hlubokou hospodářskou krizi“.

Sunak ve svém prvním projevu před sídlem premiérů v Downing Street slíbil, že v centru jeho agendy bude „ekonomická stabilita a důvěra“.

Sunak proto uvedl, že jeho hlavní prioritou bude řešení ekonomické krize, kvůli níž mají miliony Britů problémy s placením účtů za potraviny a energie. Očekává se, že svůj kabinet jmenuje ještě dnes.

„Chci vzdát hold své předchůdkyni Liz Trussové. Nemýlila se, když chtěla zlepšit růst v této zemi. Je to ušlechtilý cíl,“ uvedl Sunak. „Udělala však některé chyby, které se nezrodily ze zlé vůle nebo špatných úmyslů. Právě naopak. Ale přesto to byly chyby. A já jsem byl zvolen vůdcem své strany a vaším premiérem částečně proto, abych je napravil,“ říkal Sunak.

Rishi Sunak se stal novým britským premiérem (25.10.2022) Rishi Sunak se stal novým britským premiérem (25.10.2022) | Reuters

Biden: Zlomový okamžik

Jmenování Sunaka do čela britské vlády je „dosti ohromující“ krok a „zlomový okamžik“, uvedl americký prezident Joe Biden při oslavách indického svátku světel díválí.

„Je to dost ohromující. Je to zlomový okamžik a na tom záleží,“ řekl americký prezident. Jeho mluvčí v pondělí uvedla, že Biden v příštích dnech pohovoří se Sunakem po telefonu.

Sunakova rodina se do Británie přestěhovala v 60. letech, budoucí britský premiér se narodil v roce 1980 v Southamptonu. Sunak je také nejbohatším britským poslancem a stal se nejmladším šéfem britské vlády za posledních 200 let.

Video  Rishi Sunak britským premiérem: Přivítání mezi konzervativci 
Video se připravuje ...

Trussová vzpomněla truchlení za Alžbětu II.

Na premiérském postu ale Trussová nezůstala ani dva měsíce, její mandát tak je nejkratší v historii. Před nešní cestou do Buckinghamského paláce za králem Karlem III. prohlásila, že její krátké setrvání v úřadu ji přesvědčilo o tom, že Británie potřebuje „odvážnou změnu politiky“.

Trussová začala svůj projev na rozloučenou slovy, že jí bylo „obrovskou ctí“ být premiérkou a vést národ při truchlení nad smrtí královny Alžběty II. a při vítání nástupu krále Karla III. Její vláda podle ní jednala „naléhavě a rozhodně“, aby pomohla tvrdě pracujícím rodinám. Trussová řekla, že pomohla tisícům podniků vyhnout se bankrotu a Británie díky ní získala zpět energetickou nezávislost, takže „již není závislá na zlovolných zahraničních mocnostech“.

„O mnohé věci se nepokoušíme ne proto, že by byly těžké, ale proto, že na to nemáme odvahu,“ citovala končící premiérka římského filozofa Senecu. „Prostě si nemůžeme dovolit být zemí s nízkým růstem, kde vláda přebírá stále větší podíl našeho národního bohatství,“ řekla Trussová s odkazem na kontroverzní ekonomické plány, které se snažila prosadit.

„Musíme využít našich brexitových svobod a dělat věci jinak. To znamená zajistit více svobody pro naše vlastní občany. A obnovit moc demokratických institucí. Znamená to snížit daně, aby si lidé mohli ponechat více peněz, které vydělají,“ dodala. Poté Trussová poděkovala za podporu a popřála mnoho úspěchů Sunakovi.

Loučení Liz Trussové s Downing Street 10 (25.10.2022) Loučení Liz Trussové s Downing Street 10 (25.10.2022) | Reuters

Jaryn19 ( 25. října 2022 09:45 )

Premiér hinduista, Velká Británie přejde z masa na rostlinou stravu

Zobrazit celou diskusi