Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Britským premiérem se stane miliardář a hinduista Rishi Sunak. Karel III. ho jmenuje v úterý

Aktualizováno -
24. října 2022
22:00
Autor: ČTK - 
24. října 2022
11:04

Rishi Sunak bude novým britským premiérem a lídrem Konzervativní strany, ze souboje odstoupila jeho protikandidátka Penny Mordauntová. Britská Konzervativní strana dnes potvrdila Sunaka jako svého nového lídra a tím i premiéra. Sunak slíbil, že bude Británii sloužit s pokorou a zásadově. Úvodem svého pondělního vystoupení vzdal hold Liz Trussové za její službu a poděkoval svým kolegům za podporu.  

Král Karel III. jmenuje Rishiho Sunaka novým britským premiérem v úterý dopoledne poté, co přijme rezignaci odcházející Liz Trussové, uvedla BBC.

„Británie je významnou zemí. Není ale pochyb o tom, že čelíme hlubokým ekonomickým problémům. Nyní potřebujeme stabilitu a jednotu,“ uvedl Sunak ve svém prvním jen asi minutovém projevu, který přečetl, aniž dal najevo jakékoli emoce. Svoji řeč neuzavřel poděkováním, všimla si britská média.

Historické rozhodnutí

Sunak je prvním premiérem s indickými kořeny, který stane v čele Británie. Je také jedním z nejbohatších politiků ve Westminsteru a nejmladším ministerským předsedou za posledních 200 let. Britská média také v jeho případě píší o nejrychlejším politickém růstu v moderní historii: z neznámého poslance se stává premiérem za pouhých sedm let.

„Vybrali jsme si nového premiéra. Jde o historické rozhodnutí, které znovu ukázalo, jak rozmanitá a talentovaná naše strana je. Rishi má mou plnou podporu,“ uvedla jen několik minut před vyhlášením výsledků nominací Mordauntová.

„Můžu potvrdit, že jsme obdrželi jednu platnou nominaci a Rishi Sunak je tímto zvolen lídrem Konzervativní strany,“ oznámil krátce po 15:00 SELČ Graham Brady, předseda Výboru 1922 sdružujícího konzervativní zákonodárce.

Mladý a bohatý premiér a Johnsonův exministr

O lídrovi Konzervativní strany, a tedy i o dalším premiérovi v nové volbě rozhodovalo 356 konzervativních poslanců.

„Nemůžeme si dovolit luxus hádat se. Máme povinnost pracovat a plnit program pro britské občany,“ řekl Sky News ministr zahraničí ve vládě Liz Trussové James Cleverly, který byl podporovatelem Borise Johnsona.

Rishi Sunak je bývalý ministr financí v kabinetu Borise Johnsona. Letos 5. července Sunak oznámil rezignaci na vládní post v návaznosti na kauzu ohledně Johnsonova jmenování Chrise Pinchera do vnitrostranické funkce i přesto, že Johnson věděl o jeho podezření ze sexuálního obtěžování.

List The Guardian také upozornil, že s příchodem Sunaka a jeho rodiny do Downing Street bude poprvé v britské historii předseda vlády s rodinou bohatší než monarcha; Sunak a jeho žena Akshata Murthyová mají podle odhadů společné jmění v hodnotě 730 milionů liber (asi 20,4 miliard korun).

Nové volby Sunak odmítl

Vrchní představitelé třech největších britských opozičních stran ve svých prohlášení vyzvali k vyhlášení předčasných voleb a kritizovali dnešní zvolení Sunaka vůdcem Konzervativní strany a budoucím britským premiérem.

Sunak ale po svém uvedení do funkce vyloučil, že by plánoval vyhlášení nových voleb.

„Konzervativní poslanci nedali hlas britským občanům a uvedli dalšího premiéra, který je mimo realitu a nemá žádný plán na nápravu škod,“ řekl stanici BBC šéf Liberálních demokratů Ed Davey a dodal: „Jediný způsob, jak tenhle chaos ukončit, je vyhlásit předčasné volby“.

„Pro tohle nikdo nehlasoval“

Ve stejném duchu se vyjádřila i místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová, podle které Sunak nemá „žádný mandát, žádné odpovědi a žádné nápady“. „Pro tohle nikdo nehlasoval,“ napsala Raynerová na svůj twitter.

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová Sunakovi ve svém prohlášení pogratulovala ke zvolení a uvedla, že s novým premiérem bude spolupracovat a budovat konstruktivní vztah nehledě na politické rozdíly.

„Co se týče politického programu, navrhuji okamžitě vyhlásit předčasné volby. (Sunak) by také neměl přijít s dalším kolem daňových škrtů. Naše veřejné služby by to neunesly,“ napsala Sturgeonová a dodala, že v otázce skotské nezávislosti se její pohled nezměnil: „Stává se dalším premiérem, který (ve Skotsku) nemá žádný mandát. Kdybychom měli šanci, bezpochyby bychom si ho nezvolili,“ uvedla předsedkyně SNP.

Oslavy v Indii, gratulace od Fialy

Jeho dnešní de facto zvolení do funkce předsedy vlády oslavovali lidé v Dillí v Indii, bývalé britské kolonii, i indická diaspora v Británii. Zvolení praktikujícího hinduisty do čela britské vlády společně se Svátkem světel díválí, který připadá na dnešek, přineslo Indům skutečné důvody k oslavám, píše agentura Reuters.

Český premiér Petr Fiala (ODS) věří, že nový britský premiér Sunak bude v nové pozici úspěšný a těší se na pokračování excelentní spolupráce ČR a Británie.

Poslancem britského parlamentu je Sunak od května 2015 a jeho popularita od té doby strmě rostla. Podle průzkumu agentury YouGov byl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 nejoblíbenějším politikem konzervativců.

Manželka z bohaté indické rodiny

Během skandálu s večírky na Downing Street ho začátkem letošního roku zmiňovali jako možného Johnsonova nástupce ve funkci premiéra. Pak ale vyšlo najevo, že jeho manželka neplatila v Británii daň ze zahraničních příjmů a Sunakova oblíbenost opět klesla.

Jeho manželka Akshata Murthyová je dcerou indického multimiliardáře Narayany Murthyho, který založil a téměř stoprocentně vlastní nadnárodní technologický gigant Infosys.

Nejasnosti kolem majetku

Nejasnosti a kontroverze vznikly také kolem Sunakova nepřiznaného majetku nebo zelené imigrační karty do Spojených států, kterou měl aktivní i měsíce poté, co se stal britským ministrem financí. A stejně jako premiér Boris Johnson také Sunak dostal pokutu za nedodržování vládních protiepidemických opatření v takzvané partygate, která do značné míry způsobila Johnsonův pád.

Sunak se narodil 12. května 1980 v Southamptonu, po prarodičích má původ z indického Paňdžábu. Jeho rodiče se do Británie přistěhovali v šedesátých letech z Afriky. Studoval filozofii, politiku a ekonomiku na Oxfordské univerzitě, pracoval v bankovním sektoru a ve finančnictví.

Souboj o křeslo premiéra se v Británii rozhořel minulý týden, kdy na post rezignovala Liz Trussová. Do funkce nastoupila teprve na začátku září, a její mandát v čele vlády tak bude nejkratší v britské historii.

Trussová Sunakovi na svém twitteru ke zvolení pogratulovala a přislíbila mu svoji "plnou podporu". Sunak svůj dnešní projev v sídle Konzervativní strany zahájil vzdáním holdu Trussové.

Boj s inflací

Na rozdíl od Trussové sliboval Sunak snížení daní, teprve „až si poradí s inflací.“ Daně chce naopak dočasně držet vysoko, protože to je podle něj jediný způsob, jak předejít dalším státním půjčkám a roztáčení inflace.

V případě svého zvolení oznámil na duben 2023 plán zvýšit daň z příjmů právnických osob z 19 na 23 procent, za naprostou prioritu označil pokles inflace. Uvedl také, že chce soucitně pomoci těm, kteří se kvůli rychle rostoucím cenám nacházejí v ekonomických obtížích.

Video  Sedm věcí, které jste pravděpodobně nevěděli o Liz Trussové  - Videohub
Video se připravuje ...

frantacizek ( 3. listopadu 2022 08:47 )

tady tématicky doporučuji WWW.MONKS.SK yoga, meditace produkty, vše v kooperaci s výrobcem přímo z Indie. Projděte si

frantacizek ( 25. října 2022 05:21 )

čiže vyznavač Trimurti - Brahma stvořitel, Višnu zachovatel, Šiva ničitel, ale taky dárce života a plodnosti Hinduismus je ale jenom synkretickou soustavou nauk a duchovních škol, který nahradil mnohem důvěryhodnější buddhismu s jeho vírou v sebe - v upanišádách (panteistická formula učitele k žákovi - Bůh jsi ty, ale musíš si to uvědomit.. ). Hinduismus to zase posouvá směrem ke zbožštění všeho brahmanim.. tohle je asi stručná formula rozdílu buddhismu a hinduismu v mém podání.. především touto synkretickou naukou utrpělo postavení žen v indické společnosti, které trvá jinak dodnes..

lucie13 ( 24. října 2022 19:40 )

Však on to bude Brit s britským pasem. To je to samé, co ti všichni Němci ( Afroněmci ). V dnešní době vlády zelených stačí cestovní pas dané země. Takhle mají všichni svoje ženy a děti v zajateckých táborech IS, k těm se ale moc nehlásí a neperou se o to, aby si je co nejdříve odvezli zpět domů…

la.ma ( 24. října 2022 18:36 )

takže XIIOMA má stejnou hodnotu jako plod incestu ve slovenské osadě........MUHEHE

verka1 ( 24. října 2022 18:22 )

Proč v naší zemi nekandiduje na prezidenta černoušek? Proč zde žijí "konzervy" a nesnáší černochy, gay, lesby,..

Zobrazit celou diskusi