Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oslavenec Putin dostal traktor a vytasil vlastní summit. Z Prahy za ním přispěchali dva lídři

Aktualizováno -
7. října 2022
23:45
Autor: ČTK, mav - 
7. října 2022
19:40

Ruský prezident Vladimir Putin kpátečním 70. narozeninám dostal blahopřání od svých podřízených i pichlavé vzkazy z Ukrajiny, která se od února brání ruské invazi. Šéf Kremlu se přitom dnes zúčastnil neformálního summitu některých států bývalého SSSR ve svém rodném Petrohradu, kde mu běloruský vůdce Alexandr Lukašenko předal svůj dar - traktor. Za Putinem přijeli i dva účastníci pražského supersummitu.

Rozsáhlé oslavy Putinových narozenin avizoval v autonomním Čečensku jeho vládce Ramzan Kadyrov, ve zbytku Ruska se ale Putinovo jubileum připomíná pouze skromně. Ruští činitelé si totiž uvědomují, že současná doba velkým oslavám v Rusku nepřeje, uvedl zpravodajský portál Meduza.

Narozeniny v nesnadné situaci

Putin, který zastává prezidentský úřad s čtyřletou přestávkou už od roku 2000, se ocitl v nesnadné situaci poté, co svým vpádem na Ukrajinu vyvolal největší napětí ve vztazích se Západem od kubánské krize v roce 1962.

Ruská armáda na Ukrajině navíc poslední měsíc čelila jedné dílčí porážce za druhou a kritika ruského tažení už zaznívá i od řady ruských podporovatelů války.

Oslavující Kadyrov

„Vlastenci číslo jedna na celém světě, prezidentovi Ruské federace Vladimiru Vladimiroviči Putinovi, je dnes 70 let! Vítáme tento význačný den mimořádně vřele a s nadšením,“ napsal nicméně čečenský vůdce Kadyrov, který sám nejednou kritizoval stav „speciální vojenské operace“, tedy ruské invaze na Ukrajinu.

V Čečensku tento autoritářský lídr již dříve při příležitosti prezidentových narozenin ohlásil například dostihy nebo otevření centra pro olympijskou přípravu judistů pojmenovaného po Putinovi, jenž se judu věnoval. Billboard s blahopřáním k Putinovým kulatinám se objevil i v ulicích srbského Bělehradu.

Traktor od Lukašenka

Velkolepý dar přivezl Putinovi do Petrohradu Lukašenko, který ruskému prezidentovi předal poukázku na traktor běloruské výroby.

Podle agentury AP není známo, jak Putin reagoval, Lukašenko nicméně novinářům řekl, že má sám na zahradě model traktoru, který ruskému prezidentovi daroval v reálné velikosti. Tádžikistán zase za dar zvolil hromady melounů.

Putinův vlastní neformální summit

Zrovna na prezidentovy narozeniny svolal Kreml neformální summit Společenství nezávislých států - organizace sdružující některé postsovětské republiky. A to zrovna ve dnech neformálního summitu Evropy v Praze.

„V našem kruhu se samozřejmě dotkneme problematiky zajištění bezpečnosti v prostoru Společenství,“ prohlásil Putin.

Dva účastníci supersummitu v Praze

Prezident Ázerbájdžánu Ilham Alijev a arménský premiér Nikol Pašinjan přitom přejeli z pražského čtvrtečního supersummitu s lídry EU právě na páteční Putinův summit. Formální summit se přitom koná už za týden v Kazachstánu.

Věru, kromě Ukrajiny, kde se dějí tragické věci, bohužel konflikty vyvstanou i mezi dalšími blízkými státy v postsovětském prostoru, což samozřejmě vyžaduje vyvinutí nástrojů k jejich řešení,“ připomněl přitom na pátečním summitu v Petrohradu Putin, jak konflikt Arménie a Ázerbájdžánu o Náhorní Karabach (kde Moskva svého spojence Arménii příliš nepodpořila), tak pohraniční potyčky Kyrgyzstánu a Tádžikistánu.

Právě Alijev a Pašinjan se den předtím v Praze sešli u jednoho stolu mj. s tureckým prezidentem Erdoganem či maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Supersummit v Praze: Vyrazil na něj vedle Erdogana i ázerbájdžánský prezident Alijev, na snímku vlevo v popředí vedle Viktora Orbána  (6.10.2022) Supersummit v Praze: Vyrazil na něj vedle Erdogana i ázerbájdžánský prezident Alijev, na snímku vlevo v popředí vedle Viktora Orbána (6.10.2022) | Reuters

Ironické vzkazy z Ukrajiny

Ironické poznámky týkající se Putinových narozenin se naopak objevují v ukrajinských médiích, která upozorňují na videoprojev ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova určený ruským vojákům. Reznikov v den Putinových narozenin zopakoval, že Ukrajina už se současným šéfem Kremlu jednat nebude a vykreslil ruského lídra jako slabocha.

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jezdí na frontu. Třeba do ostřelovaného Lysyčansku nebo do osvobozeného Izjumu. Náš prezident je se svou armádou. A kde je váš?“ řekl Reznikov.

Zdroj blízký Kremlu: Lepší je nic neslavit

V Rusku se dnes Putin pompézních oslav pravděpodobně nedočká, napsal server Meduza. „Po inauguraci ruského kola v Moskvě je jasné, že nyní je lepší nic neslavit, není na to doba. Gubernátoři dokonce uvažují, že omezí výdaje na novoroční oslavy. Peníze na rozhazování teď nikdo nemá,“ řekl portálu nejmenovaný zdroj blízký Kremlu.

V době, kdy se v září stahovali ruští vojáci od strategického Izjumu na severovýchodě Ukrajiny, Putin v Moskvě slavnostně uváděl do provozu obří ruské kolo. Na atrakci se ale hned v první den objevily technické závady a kolo muselo být neustále zastavováno, čehož si škodolibě všímala média.

Výročí vraždy Politkovské

Jiný zdroj Meduzy má ještě další vysvětlení pro umírněnost oslav Putinových narozenin: „Nač připomínat, že náš prezident je už nějakou dobu důchodce?“

Na dnešní den připadá rovněž výročí vraždy ruské novinářky a Putinovy odpůrkyně Anny Politkovské. Smrt Politkovské, která mimo jiné kritizovala ruský postup při válce v Čečensku a která byla zastřelena v Moskvě 7. října 2006, dosud nebyla plně objasněna. Některá ruská média spekulovala o podílu ruských tajných služeb a uvažovala, zda pro spáchání tohoto zločinu byl den Putinových narozenin vybrán náhodně.

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

naidka ( 8. října 2022 17:51 )

Njn, na svůj rozhled jsi háklivý. Mimochodem, když píšeš, že se ztotožňuji se svým nickem (sorry, ráda luštím křížovky), tak potom jak se cítíš ty jako hadraplán alias velorex? Ale to nic není, někdo si dá klidně nick skladmotyk.

naidka ( 8. října 2022 17:33 )

Můj nick je heslo z křížovek, žádné ztotožnění ani poddruhy za tím nehledej.

naidka ( 8. října 2022 17:29 )

Netvrdím, že nikdy neudělám překlep. O tvém překlepu jsem začala s nadsázkou konverzovat, ale to tys vůbec nepochopil, snad až teď, k čemuž ti gratuluji. Moc nikoho neopravuji, není to tady populární, ale samozvané mistry světa opravuji ráda.

naidka ( 8. října 2022 14:27 )

Hadraplán má takový rozhled, že v poledne neví, co psal ráno.

naidka ( 8. října 2022 14:11 )

To nevadí, aspoň se nebudete bát, že jsem z Ruska, vidíte Rusa za každým rohem.

Zobrazit celou diskusi